OGLASILA SE I SOA

Ruski hakeri preuzeli odgovornost za napad na hrvatske institucije!; Jutarnji doznaje: Ipak nisu napali Rebro?

Objavili su popis institucija koje su napali - Ministarstvo financija, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka, portal HNB-a, Zagrebačka burza...

Ilustrativna fotografija

 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Ruska hakerska skupina NoName057(16) je na društvenoj mreži Telegram preuzela odgovornost za hakerske napade na hrvatske institucije koji su se dogodili u srijedu. Podsjetimo, na meti hakera našli su se Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza, a u četvrtak je napadnut i KBC Zagreb, zbog čega su se pregledi obavljali sporije.

- Već neko vrijeme nismo posjetili Hrvatsku pa smo se odlučili ‘podsjetiti‘, napisali su hakeri NoName057(16) na Telegramu, uz popis institucija koje su napali. Na tom su popisu Ministarstvo financija, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačka burza.

Poruku su objavili 26. lipnja, kada se dogodio prvi hakerski napad, no kako se napad na KBC Zagreb dogodio dan kasnije, 27. lipnja, još se ne zna jesu li ovi hakeri odgovorni i za njega.

Prema podacima na dvije društvene platforme skupina je proteklih dana, osim u Hrvatskoj, srušila niz stranica u Ukrajini, Austriji, Belgiji, Cipru, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Prema podacima organizacija koje prate hakerske napade NoName057(16) je proruska hakerska skupina koja se prvi put pojavila u ožujku 2022. i od tada, prema vlastitim tvrdnjama, napada internetske stranice državnih institucija, medija i privatnih tvrtki u Ukrajini, Europi i SAD-u.

U Hrvatskoj su u srijedu i četvrtak žrtve hakerskih napada bili KBC Zagreb i nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu.

Rusi nisu napali Rebro?

Iz izvora bliskog istrazi doznajemo da jučerašnji napad na Rebru nema dodirnih točaka s napadima koji su izvedeni dan ranije na hrvatske institucije.

Ruska hakerska skupina NoName057 preuzela je odgovornost za kibernetičke napade od 26. lipnja 2024. kada su napadnute web stranice nekih hrvatskih financijskih institucija (HNB, Porezna,...). Riječ je bila o tzv. DDoS napadima, kojima je privremeno onemogućen pristup internetskim uslugama napadnutih tijela. Radi se o napadima u kojima nije došlo do probijanja sustava ili krađe podataka, već su samo srušene internetske stranice napadnutih tijela pa su privremeno bile onemogućene usluge koje pružaju preko svojih web stranica. Dakle, nije došlo do ugrožavanja podataka ili veće štete.

Napad na KBC Zagreb je ozbiljniji napad i zasad nema poveznice između ovog napada i gore spomenutih DDoS napada. Još se utvrđuje tko bi mogao stajati iza napada na KBC Zagreb, a nitko nije preuzeo odgovornost.

SOA: ‘Radimo na rasvjetljavanju kibernetičkog napada‘

O hakerskim napadima na KBC Rebro oglasila se i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) i za N1 potvrdila da aktivno sudjeluje u rasvjetljavanju kibernetičkog napada na KBC Zagreb.

- Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e pruža aktivnu podršku zdravstvenom sustavu u digitalnoj forenzičkoj obradi, kao i otklanjanju i saniranju posljedica kibernetičkog napada na dio informacijskog sustava KBC Zagreb, priopćili su iz SOA-e i dodali da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Iz SOA-e su istaknuli i da je ovaj kibernetički napad potvrdio važnost mjera predviđenih novim Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, odnosno EU NIS2 direktivom.

- U tom smislu će Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e, u suradnji s drugim dionicima Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, poduzimati potrebne mjere s naglaskom na prevenciji i otpornosti informacijskih sustava na kibernetičke prijetnje, poručuju iz SOA-e, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 14:23