PRVA REAKCIJA

Ruski mediji u euforiji zbog Bidenove katastrofe, Kremlj otkrio što je Putin radio u vrijeme debate: ‘Zar ste to stvarno mislili?‘

Ruski mediji bili su znatno manje entuzijastični nego prije osam godina kada se Trump prvi put kandidirao za predsjednika

Debata Joe Bidena i Donalda Trumpa

 Sopa Images/sipa Press/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin prespavao je debatu između američkog predsjednika Joea Bidena i republikanskog protukandidata Donalda Trumpa, poručuju iz Kremlja.

“Mislim da ne možete očekivati ​​da će ruski predsjednik namjestiti alarm, probuditi se rano ujutro i gledati debatu Bidena i Trumpa. Ta rasprava za nas nije događaj od velike važnosti”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rasprava je započela u 4 ujutro po moskovskom vremenu.

Bidenov tragično loš nastup uznemirio je saveznike i potaknuo demokrate da razmišljaju o Bidenovoj zamjeni.

I dok je Kremlj zauzeo, barem prividno, ravnodušan stav o debati, ruske mediji zaoštrili su narativ. Državna novinska agencija RIA tako je izbrojila koliko su puta kandidati spomenuli ime "Vladimir Putin" (sedam puta po oba kandidata) i Rusiju (Trump 16 puta, a Biden niti jednom).

Državni mediji također su prenijeli rezultate ankete CNN-a koji pokazuju da dvije trećine američkih glasača vjeruje da je Trump pobijedio u debati. Nekoliko ruskih medija također je objavilo priče o Trumpovim komentarima kako "Ukrajina gubi rat zbog Bidena i njegovih glupih odluka".

Ruski mediji također su se usredotočili na Bidenove komentare kako se Kremlj neće ograničiti na osvajanje Ukrajine i da namjeravaju "ponovno uspostaviti ono što je bilo dio Sovjetskog Carstva", kao i Putina kao "ratnog zločinca".

Postoji nekoliko razloga zašto bi Moskva više voljela Trumpovo predsjedništvo - republikanski je kandidat zaprijetio povlačenjem SAD-a iz NATO-a i skeptičan je prema američkoj pomoći Ukrajini, piše Politico. Prema Trumpu ruski su mediji ostali suzdržani

"Biden se očekivano više puta krivo izrazio i zamuckivao, demokrati su njegov nastup već nazvali neuspjehom", zaključila je državna novinska agencija RIA, gotovo niti ne spominjavši Donalda Trumpa.

Valja primjetiti kako su ruski mediji bili znatno manje entuzijastični nego prije osam godina kada se Trump prvi put natjecao za predsjednika.

- Ne postoji nikakav Trumpov plan za rješavanje rata u Ukrajini. Ne bismo trebali imati iluzije da će rezultati izbora promijeniti američku politiku prema Rusiji i Ukrajini - rekao je Spiridon Kilinkarov, bivši ukrajinski zastupnik koji je postao pro-putinovski komentator.

Čini se da je tu rusku bojazan potvrdio Trump tijekom rasprave, a nekoliko ruskih medija u petak je Trumpovo odbacivanje "ruskog prijedloga za mir" opisalo kao "neprihvatljivo".

Putin je u prošlosti rekao da preferira Bidena u odnosu na Trumpa jer je "iskusniji i predvidljiviji" - no upitno je što je time zapravo mislio i kakav efekt želi postići, budući da ga je Biden više puta nazvao "ubojicom" i zalaže se za vojnu pomoć Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 09:08