BIT ĆE PROBLEMA

Ruski vojnici ogorčeni zbog sjevernokorejskih kolega koji stižu na front: ‘Što da radimo s tim je*enim Kinezima?‘

Ukrajinski obavještajci presreli su razgovor ruskih vojnika u kojem ovi blate trupe koje im je u pomoć poslao Pjongjang

Sjevernokorejski vojnici na obuci u Rusiji

 Epn/newscom/newscom/profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Ukrajinska obavještajna služba presrela je međusobnu komunikaciju ruskih vojnika u kojoj ovi izražavaju zabrinutost kako će sjevernokorejski vojnici primati naredbe i kako će ih se opskrbljivati municijom i drugom vojnom opremom, piše CNN.

Ruski vojnici podosta prezrivo govore o svojim budućim sjevernokorejskim suborcima, pod kodnim nazivom ‘K bataljun‘, i u jednom ih trenutku nazivaju ‘je*enim Kinezima‘.

U presretnutom razgovoru jedan vojnik opisuje dojmove drugog vojnika koji je dobio zadatak ‘upoznati ljude‘.

‘I on stoji tamo s razrogačenim očima, kao... je*emu!‘, kaže vojnik. ‘Došao je ovamo i pita što da radi s njima.‘

Razgovor je presretnut sa šifriranih ruskih kanala u noći 23. listopada, objavili su ukrajinski obavještajci.

Iz poruka se razaznaje da su pokreti sjevernokorejskih trupa bili planirani za jutro 24. listopada, u području terenskog kampa Postojalje Dvori u ruskoj regiji Kursk, gdje je Ukrajina pokrenula iznenadni upad ranije ove godine.

Presretnuti razgovori također otkrivaju planove da se za svakih 30 sjevernokorejskih vojnika osigura jedan prevoditelj i tri viša časnika, s čime se ruski vojnici ne slažu.

‘Jedna stvar koju ne razumijem je to da za 30 ljudi treba osigurati tri časnika. Gdje ćemo ih nabaviti? Odakle ćemo ih izvući?‘, pita jedan ruski vojnik.

‘Je*eno vam kažem, sutra dolazi 77 zapovjednika bataljuna, tu su zapovjednici, zamjenici zapovjednika i tako dalje‘, kaže drugi vojnik.

Ovi razgovori presretnuti su nakon što je ukrajinska vojna obavještajna služba u četvrtak objavila da je skupina sjevernokorejskih vojnika primijećena u ruskoj regiji Kursk.

U objavi na službenom Telegram kanalu, rekli su da su neke sjevernokorejske trupe, koje su prošle obuku na ruskom dalekom istoku, već stigle u regiju na zapadu Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u petak od ukrajinskog vrhovnog zapovjednika primio izvješće o raspoređivanju sjevernokorejske vojske.

‘Prema obavještajnim podacima, 27. i 28. listopada Rusija će rasporediti svoje prve sjevernokorejske trupe u zonama borbe. Ovo je jasan znak da Rusija poduzima korake prema eskalaciji, za razliku od svih dezinformacija koje ovih dana kruže Kazanom‘, rekao je Zelenski, kritizirajući summit BRICS-a koji je ovaj tjedan organizirao ruski predsjednik Vladimir Putin u gradu Kazanu na jugozapadu Rusije.

Kremlj je isprva odbacio navode o raspoređivanju sjevernokorejskih trupa, ali u četvrtak na summitu BRICS-a Putin nije zanijekao da je Pjongjang poslao svoje vojnike u tu zemlju.

Sjeverna Koreja rekla je u petak da bi bilo kakvo raspoređivanje njezinih trupa u Rusiji bilo u skladu s međunarodnim pravom, izvijestili su državni mediji, iako ni oni nisu izrijekom potvrdili da su vojnici doista poslani. Sjeverna Koreja ranije je odbacila takva izvješća.

‘Ne treba zatvarati oči i zbunjeno komentirati angažman Sjeverne Koreje u borbama, već treba na Moskvu i Pjongjang izvršiti pritisak da se pridržavaju Povelje UN-a i kazniti ih za eskalaciju‘, rekao je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 17:55