RAZOČARAN RUSIMA

Ruski vojnik digao stožer svoje jedinice u zrak pa prebjegao u Ukrajinu: Objavljen video spektakularne akcije

Plan se smišljao tijekom nekoliko mjeseci, a kada je sve bilo usavršeno, Silver je iskoristio priliku za bijeg
 Screenshot X/

Ruski je vojnik digao je u zrak stožer svoje jedinice, a zatim prebjegao u Ukrajinu. Na tiskovnoj konferenciji je objasnio kako je to učinio, prenosi Kyiv Post.

Vojnik, koji je bio pilot bespilotne letjelice u neidentificiranoj jurišnoj jedinici Storm Z, identificiran je samo po pozivnom znaku "Silver". On je u svom iskazu rekao da se razočarao u rusku takozvanu ‘specijalnu vojnu operaciju‘ nakon što je svjedočio nečemu što opisuje kao ‘sustavni rat i zločini kao što su pogubljenja bez suđenja, premlaćivanja i iznude‘ nad civilima i vojnicima.

Rekao je da je početkom ove godine kontaktirao Legiju slobode Rusije, paravojnu postrojbu sa sjedištem u Ukrajini, koju su formirali ruski državljani koji se protive režimu Vladimira Putina i njegovoj invaziji na Ukrajinu.

Plan se smišljao tijekom nekoliko mjeseci, a kada je sve bilo usavršeno, Silver je iskoristio priliku za bijeg. Tvrdio je da je bacio granatu u ventilacijski otvor podruma koji je ruska jedinica koristila kao svoj stožer, gdje su spavali zapovjednik i drugi ruski časnici.

- U podrumu je bilo 15-ak ljudi. Cijev u sobi je bila točno iznad kreveta u kojem je spavao zapovjednik. Izašao je na ulicu pored ulaza, a mi smo u tu cijev bacili granatu ili dvije, rekao je.

Nastalu zbrku je iskoristio kako bi pobjegao unaprijed dogovorenom rutom koja ga je vodila kroz crtu bojišnice do teritorija pod kontrolom Ukrajine, piše Kyiv Post.

Nakon što je sigurno stigao, temeljito je ispitan. Dao je vrijedne obavještajne podatke koji se odnose na ruske položaje, brojnost i vojne namjere u određenom sektoru prve crte. Vojnik je tvrdio da je za vrijeme služenja u ruskim snagama on samo izvodio izviđačke misije te da nije ubio niti jednog ukrajinskog vojnika.

Silver je sada postao regrut Legije slobode Rusije za ‘borbu protiv zločinačkog Putinovog režima‘.

Ovo nije jedini uspjeh ukrajinske obavještajne službe u privlačenju nezadovoljnih pripadnika ruskih oružanih snaga da prebjegnu ili izvedu sabotažu. Najpoznatiji je slučaj ruskog pilota Maxima Kuzminova koji je u kolovozu prošle godine prebjegao svojim helikopterom Mi-8.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 17:50