PUTINOV KRITIČAR

Ruski vrhovni sud odbacio žalbu kritičara Kremlja Kara-Murze osuđenog na 25 godina zatvora

Kara-Murza je osuđivao rusku invaziju Ukrajine, kritizirao predsjednika Vladimira Putina i lobirao za zapadne sankcije

Vladimir Kara-Murza

 Alexander Nemenov/afp/profimedia/Alexander Nemenov/afp/profimedia

Ruski vrhovni sud u utorak je odbacio žalbu kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murze na izrečenu kaznu zatvora od 25 godina zbog navodne izdaje i drugih optužbi.

Kara-Murza, koji je rođen u Moskvi a državljanin je Rusije i Velike Britanije, osuđivao je rusku invaziju Ukrajine, kritizirao predsjednika Vladimira Putina i lobirao za zapadne sankcije.

Kazna od četvrt stoljeća, koja mu je izrečena prošle godine u postupku za koji je rekao da je poput suđenja u vrijeme Staljina, najveća je te vrste otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Taj 42-godišnji oporbeni političar uhićen je dva mjeseca nakon početka rata pod optužbom da širi lažne informacije o oružanim snagama. Prozvan je „stranim agentom”.

Policija je po njega stigla nekoliko sati nakon što je CNN objavio intervju u kojem je rekao da Rusiju vodi „režim ubojica”.

Kasnije je optužen i radi govora o ratu, uključujući onaj u skupštini američke savezne države Arizone u ožujku 2022. godine u kojem je rekao da Putin bombardira ukrajinske domove, bolnice i škole.

Kara-Murza je osuđen zbog „svjesnog širenja lažnih informacija” o djelovanju Moskve.

Njegova supruga Jevgenija strahuje za njegov život nakon što je u veljači ove godine u zatvoru umro najistaknutiji ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni. Par ima troje djece.

Kara-Murza u žalbi je ustvrdio da nije počinio nikakav zločin te da je osuđen samo zato što je koristio svoje pravo na slobodu govora time što se javno suprotstavio Putinu i ratu.

U žalbi piše kako se njegovim kažnjavanjem pokušalo „izjednačiti kritiku vlasti i štetu državi”, a djelovanje oporbe proglasiti „izdajom”.

„Tu nema ništa novog, to čini svaka diktatura”, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 20:06