IGRE IZA KULISA

SAD će ipak uspjeti istovremeno naoružati i Izrael i Ukrajinu, Biden dobio neočekivanog saveznika!

Sve su brojniji republikanci koji se protive nastavku financiranja rata u Ukrajini

Američki nosač aviona Gerald R. Ford sa skupinom pratećih ratnih brodova snimljen na putu prema Izraelu

 Us Navy Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Bidenova administracija svim raspoloživim proceduralnim sredstvima zakulisno pokušava progurati prijedlog proračuna obrane kako bi Ukrajini i Izraelu pravovremeno osigurala sredstva obećane financijske pomoći, a u tome im pomaže neočekivani saveznik - vođa republikanske senatske manjine Mitch McConnell.

image

Mitch McConnell

Chip Somodevilla/Getty Images/Profimedia

McConnell je svojim kolegama u Kongresu početkom tjedna predstavio objedinjeni proračunski prijedlog u kojem se nalaze paketi pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, koji će se pokušati "progurati" tako da se usvoji samo u Senatu kako bi se zaobišao donji, Zastupnički dom, u kojem vlada apsolutni kaos otkad je prošloga tjedna radikalna frakcija Republikanske stranke srušila predsjednika Kevina McCarthyja.

Ideja je, zapravo, vrlo suvisla jer se i u Zastupničkom domu nalaze sve brojniji republikanci koji se protive nastavku financiranja rata u Ukrajini, tvrdeći da "Ukrajina nije jedna od 50 saveznih država SAD-a, zbog čega ne zaslužuje novce američkih poreznih obveznika".

- Izrael se trenutačno nalazi u egzistencijalnoj krizi. Sva pomoć namijenjena Ukrajini trebala bi se po hitnom postupku preusmjeriti prema Izraelu - napisao je na X-u početkom tjedna republikanski zastupnik Josh Hawley, jedan od pripadnika antiukrajinskog pokreta u Zastupničkom domu.

Manje od deset minuta kasnije konzervativni think-thank The Heritage Foundation objavio je priopćenje u kojem je apelirao na Kongres da odvoji paket pomoći namijenjen Ukrajini od onog koji će se dogovarati za potrebe Izraela. Upravo je taj argument nekolicini skeptika na američkoj desnici pomogao da počnu širiti pogrešne teze kako Amerika pomaže Ukrajini nauštrb Izraela. To, naime, tvrdi i jedan od predsjedničkih kandidata Republikanske stranke, Vivek Ramaswamy.

image

Joe Biden

Brendan Smialowski/Afp

The Washington Post napominje kako ne postoji dovoljno dokaza kojima bi se podupro taj argument, pozvavši se na recentno izvješće prema kojem je Bidenova administracija Ukrajini donirala oko 300.000 granata od 155 mm iz američkih vojnih skladišta u Izraelu, dok je dotičnu količinu promptno zamijenila novom nabavom tog arsenala iz Južne Koreje. Istovremeno, američke tvrtke zbog prirode situacije posljednjih mjeseci pojačano proizvode municiju tog tipa.

Također, piše The WaPo, Kijev i Izrael traže drugačiji tip naoružanja. Izraelskim snagama, primjerice, hitno trebaju rakete presretači, koje koristi Željezna kupola (Kijev nema takvu vrstu naoružanja), kao i pametne bombe za vojne avione (Kijev posjeduje zanemarivu količinu aviona).

Iako u komentaru koji je napisao za časopis The Wall Street Journal nije naveo točan iznos namijenjenih paketa pomoći, dao je naslutiti da se radi o pozamašnim ciframa koje odgovaraju "novim geopolitičkim izazovima". Također, McConnell inzistira na zasebnim sredstvima kojima bi se osvježio američki obrambeni arsenal.

Cijelu priču dodatno komplicira i činjenica da je Kevin McCarthy prošloga tjedna bio srušen zbog kompromisa kojim je privremeno odgođena blokada federalne vlade.

No, dogovoreni kompromis istječe krajem studenog, a kako sada stoje stvari, nije pretjerano izgledno da će se u Zastupničkom domu iskristalizirati novi predsjednik koji bi u ovakvom kaosu uspio osigurati potrebnu, a kamoli stabilnu parlamentarnu većinu za vladanje.

Ukratko, SAD bi se za nešto više od mjesec dana mogao naći u neobranom grožđu dok glavnom strateškom partneru na Bliskom istoku gori pod nogama.

image

Američki nosač aviona Gerald R. Ford sa skupinom pratećih ratnih brodova snimljen na putu prema Izraelu

Us Navy Photo/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 23:22