NAZIRE SE KRAJ?

SAD još uvijek čeka konačni odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre: ‘Pozivamo ih da ga prihvate, Izrael je spreman‘

Radi se o planu u tri faze – prekid vatre u trajanju od šest tjedana, potom pregovori o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava te veliki plan obnove Gaze

Bombardiranje Rafaha

 Eyad Baba/Afp

Sjedinjene države još nisu dobile odgovor od Hamasa o prijedlogu prekida vatre koji je skupini podnijet u četvrtak, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima u ponedjeljak.

Miller je rekao da je potpuno uvjeren da se Izrael slaže s prekidom vatre. Pomoćnik premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je u nedjelju da je Izrael okvirno prihvatio sporazum za okončanje rata u Gazi za koji se zalaže američki predsjednik Joe Biden, iako je rekao da je manjkav i da se na njemu treba puno raditi.

U intervjuu s britanskim Sunday Timesom, Ophir Falk, glavni Netanyahuov savjetnik za vanjsku politiku, rekao je da je Bidenov prijedlog ‘sporazum na koji smo pristali - nije dobar sporazum, no jako nam je stalo da se taoci puste, svi‘.

- Puno je detalja na kojima se treba raditi, rekao je, dodavši da se uvjeti Izraela, uključujući ‘puštanje taoca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije‘ nisu promijenili.

Biden je u petak iznio svoj plan koji je predao Netanyahuovoj vladi u svrhu okončanja rata.

Radi se o planu u tri faze – prekid vatre u trajanju od šest tjedana, potom pregovori o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava te veliki plan obnove Gaze.

Prva faza plana zahtijeva i povratak dijela taoca koje drži Hamas, nakon čega će u drugoj fazi preostali taoci biti pušteni.

Palestinska militantna skupina Hamas u petak je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga koji je američki predsjednik Joe Biden dao za trajni mir u Gazi.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Egipta rekli su u ponedjeljak da je važno ‘nositi se ozbiljno i pozitivno‘ s prijedlogom koji je iznio američki predsjednik Joe Biden, a koji bi trebao voditi do primirja u Gazi, izvijestila je Saudijska državna novinska agencija (SPA).

Ministri vanjskih poslova virtualno su se susreli da rasprave prijedlog uz posrednička nastojanja SAD-a, Katra i Egipta, kako bi se ostvario dogovor o razmjeni izraelsko-palestinskih zatvorenika koji bi vodio prema trajnom primirju i ulasku dostatne pomoći u Gazu, rekla je SPA.

Čelnici Grupe sedam (G7) velikih demokratskih zemalja ‘u potpunosti podupiru i stajat će iza sveobuhvatnog‘ sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca za rat u Gazi koji je zacrtao američki predsjednik Joe Biden i pozivaju Hamas da ga prihvati, stoji u priopćenju te skupine od ponedjeljka.

- Pozivamo Hamas da prihvati ovaj dogovor, koji je Izrael spreman prihvatiti, i pozivamo zemlje koje imaju utjecaj na Hamas da pomognu osigurati da to i učini, stoji u izjavi G7.

Bijela kuća je objavila da je američki predsjednik Joe Biden pozvao u ponedjeljak katarskog emira da "iskoristi sve odgovarajuće mjere" kako bi osigurao Hamasovo prihvaćanje primirja i sporazuma o taocima koji je sada na stolu.

Biden i šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani ‘potvrdili su da sveobuhvatni sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji je sada na stolu nudi konkretan put za okončanje krize u Gazi‘, priopćila je Bijela kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 02:02