TEŠKI PREGOVORI

SAD POSLALE IZASLANIKA U SJEVERNU KOREJU 'Nadamo se da će pustiti našeg državljanina iz zatvora'

 AFP

Sjedinjene Države ponudile su poslati posebnog izaslanika u Sjevernu Koreju koji bi pomogao oslobađanje Kennetha Bae, 45 američkog misionara koji je više od godinu dana u zatočeništvu, a koji je jučer na press konferenciji izjavio da želi kući i zatražio pomoć Washingtona.

„Nadamo se da odluka od strane vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje da dopuste Kennethu Beau susret s novinarima signalizira njihovu spremnost da ga puste.“, kazao je Reutersu američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

AMERIKANCA ZATOČIO KIM JONG-UN 'Priznajem, prekršio sam njihove zakone, samo želim kući'

„Ponudili smo poslati veleposlanika Kinga u Pjongjang da osigura puštanje gospodina Baea. Pitali smo Sjevernu Koreju o tome i sad čekamo odgovor.“, dodao je dužnosnik.

Pokušaj Roberta Kinga lanjskog kolovoza da pregovorima s Pjongjangom osigura puštanje Baeu nije uspio. Još nije sasvim jasno što se krije iza odluke sjevernokorejskih vlasti da dopuste Baeu susret s novinarima.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA javila je da je Bae sam zatražio da održi konferenciju za novinare. Jonathan Bae, sin zatočenog misionara, pozvao je Washington da odgovori na molbe njegova oca. Bae je osuđen na 15 godina zatvora pod optužbom da je djelovao protiv Sjeverne Koreje. Uhićen je 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:06