OVO ĆE ODJEKNUTI

Šamar EK i Ursuli von der Leyen iz Luksemburga! Sud EU donio važnu presudu u vezi nabave cjepiva za covid

Politico piše da je EU od početka pandemije krajem 2020. naručila oko 1,5 milijardi doza cjepiva, oko tri za svakog europskog građanina

Ursula von der Leyen

 John Thys/Afp

Dok Ursula von der Leyen u strasburškom Europskom parlamentu pokušava doći do 361 ruke novog, nikad desnijeg saziva kako bi se na poziciji šefice Komisije zadržala još pet godina, Opći sud joj je samo 24 sata prije presudnog glasanja zadao ozbiljan udarac izjavivši kako "nabava cjepiva protiv Covida-19 nije zadovoljila potrebne standarde transparentnosti".

Štoviše, presudio je i protiv molbe Europske komisije da dobar dio spornih ugovora ostane tajan, što znači da bi se uskoro mogli naći na službenim stranicama dotičnoga tijela.

O svemu se očitovala i Komisija putem službenog priopćenja, poručivši kako "prima na znanje presudu, te će u narednom periodu pažljivo proučiti njezin sadržaj".

"U presudi stoji da je Komisija trebala pružiti dodatna objašnjenja kako bi opravdala odbijanje pristupa određenim odredbama ugovora, kao i da je Komisija trebala dostaviti osobne podatke članova pregovaračkih timova koji se sastoje od predstavnika država članica i dužnosnika Komisije", stoji u priopćenju, dostupnom i na hrvatskom jeziku.

Sporna točka odnosi se na dio za kojeg Komisija tvrdi da je "potreba za zaštitom poslovnih interesa ugovornog partnera", što Sud interpretira kao nedostatak transparentnosti pri ugovaranju paketa koji se pokrivao javnim novcem.

"Komisija općenito odobrava najširi mogući javni pristup dokumentima, u skladu s načelima otvorenosti i transparentnosti. U tim je slučajevima Komisija morala postići tešku ravnotežu između prava javnosti, uključujući zastupnike u Europskom parlamentu, na informiranje i pravnih zahtjeva koji proizlaze iz samih ugovora o cjepivu protiv bolesti Covid-19, što je moglo dovesti do zahtjeva za naknadu štete na trošak poreznih obveznika", objašnjavaju.

Europska komisija na ovu presudu može uložiti žalbu kroz dva mjeseca od njezine službene objave, što je i dala naslutiti da će učiniti, pozvavši se "pravne opcije koje joj stoje na raspolaganju".

Također, vrijedi napomenuti kako je ovo samo jedna od presuda koja se odnosi na slučaj Pfizergate, što znači da von der Leyen tek čeka odluke drugih nadležnih tijela Unije.

Priopćenje Komisije u cijelosti možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:30