PALAČA ZA BIJEG

Satelitske snimke otkrile što je Putin postavio u dvorištu najstrože čuvane rezidencije u Rusiji: ‘Ima ih najmanje sedam!‘

Satelitske slike potvrđuju prisutnost najmanje sedam takvih sustava raspoređenih oko strogo čuvanog kompleksa

Satelitske snimke, Nexta

 Nexta, X/

Nakon sve veće aktivnosti dronova iz Ukrajine, rezidencija ruskog predsjednika Vladimira Putina u zapadnom ruskom gradu Valdaju, sjeverno od Moskve, sada je ojačana s više sustava protuzračne obrane, piše Newsweek.

Neka su izvješća u početku tvrdila da je jedan sustav Pantsir instaliran u blizini palače za bijeg čelnika Kremlja. Sada satelitske slike potvrđuju prisutnost najmanje sedam takvih sustava raspoređenih oko strogo čuvanog kompleksa.

Protuzračnu obranu je potvrdio i Institut za proučavanje rata (ISW). ISW sugerira da je raspoređivanje dio šire strategije zaštite ciljeva visoke vrijednosti od napada ukrajinskih bespilotnih letjelica, koje sve više prodiru duboko u ruski teritorij.

Sustavi Pantsir su sustavi protuzračne obrane kratkog do srednjeg dometa, koji se obično koriste za uništavanje zrakoplova, helikoptera, projektila ili manjih nadolazećih prijetnji poput dronova. Poznati po svom NATO nadimku, SA-22 Greyhound, ovi sustavi mogu presresti ciljeve udaljene između 20 i 40 kilometara.

Satelitske slike snimljene 6. svibnja također ukazuju na prisutnost druge neidentificirane vojne tehnologije u blizini predsjedničke palače.

Daljnji izvještaji Nexte, istočnoeuropskog medija, identificirali su još najmanje šest sustava uz jedanaest mobilnih raketnih sustava zemlja-zrak S-300/400 i nekoliko radarskih stanica dugog dometa raspoređenih oko rezidencije Valdai. Vojni analitičari ne isključuju da bi se među gustom šumom moglo skrivati ​​još više sustava.

Među sedam postavljenih obrambenih sustava, najvidljivija se nalazi na otoku Ryabinovy, 3,2 kilometra od Putinove rezidencije. Drugi, oko pet kilometara od njegove rezidencije i uz obližnju cestu čuva i bunker ruskog predsjednika.

Osam kilometara od Putinove palače, drugi se sustav nalazi u blizini aerodroma Valdai-Avia, koji se često koristi za civilno zrakoplovstvo, kao i za privatne letove.

Satelitske snimke također pokazuju očitu instalaciju nekoliko radarskih stanica za rano upozoravanje u blizini drugog sustava Pantsir, šest i pol kilometara udaljenog od predsjedničke palače.

Čelnik Centra za analizu strategija i tehnologija sa sjedištem u Moskvi, Ruslan Pukhov, kaže da ovakvo pokrivanje protuzračnom obranom nema smisla te još uvijek omogućuje ukrajinskim bespilotnim letjelicama da zaobiđu rusku protuzračnu obranu i napadaju iz nepokrivenih smjerova.

Jedno od Putinovih skloništa je Valdaj, koji se nalazi u ruskoj oblasti Novgorod. Ostale značajne rezidencije uključuju Bocharov Ruchey u Sočiju i razne službene zgrade u Moskvi, piše Newsweek.

U siječnju je ukrajinski list RBC-Ukrajina izvijestio da je tijekom noćnog napada dronom kojim je koordinirao Kijev na skladište nafte u Sankt Peterburgu, jedan od dronova uspješno preletio palaču Valdaj, pozivajući se na anonimni izvor specijalnih službi.

Strateško raspoređivanje sustava protuzračne obrane oko predsjedničkih rezidencija i drugih kritičnih lokacija naglašava izazove s kojima se ruske snage suočavaju zbog stalne prijetnje bespilotnim letjelicama iz Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 19:07