SAVEZNIŠTVO IZ PAKLA

Scenarij od kojeg strahuje svijet možda se ipak neće dogoditi: ‘Ne, ne vjerujem da je Putin spreman ići toliko daleko‘

Glavno je pitanje do koje je mjere Rusija spremna ići u podršci sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji zabrinjava Zapad

Putin i Kim

 Gavriil Grigorov/Afp

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, koji će zamijeniti sporazume iz 1961. i 2000.-2001. To je posljedica duboke evolucije geopolitičke situacije u svijetu i regiji, izjavio je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov. Nije uperen protiv niti jedne pojedinačne zemlje, istaknuo je, ali mu je cilj osiguranje šire stabilnosti u sjeveroistočnoj Aziji.

image

Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji

Gavriil Grigorov/Afp

Razgovor oči u oči sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i ruskog predsjednika Vladimira Putina trajao je dva sata, prenijela je ruska agencija TASS. Ruski predsjednik u srijedu je završio dvodnevni posjet Sjevernoj Koreji, a nakon toga putuje u Vijetnam. U svibnju je bio u Kini.

image

Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji

Gavriil Grigorov/Afp

Rusiji i Sjevernoj Koreji zajedničko je to da su pod zapadnim sankcijama i da obje imaju nuklearno oružje. Putinov posjet potaknuo je strah od jačanja nuklearne opasnosti u savezništvu Moskve i Pjongjanga. Kada je Putin posljednji put posjetio Pjongjang, 2000., Rusija je bila članica G8, podsjeća britanski The Guardian.

Sjeverna Koreja, kojom je tada vladao Kimov otac Kim Jong-il, šest godina kasnije izvest će svoj prvi nuklearni test. Geopolitička klima se u međuvremenu potpuno promijenila. Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022., zajedno s rekordnim brojem sjevernokorejskih raketnih testiranja te godine, produbila je međunarodnu izolaciju obiju zemalja.

Kineska tampon-zona

Najpouzdaniji donator i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje je Kina. Sjeverna Koreja osigurava joj tampon-zonu prema američkim snagama u Južnoj Koreji. Pjongjang je oduvijek s nelagodom doživljavao preveliku ovisnost o Kini, s kojom ima 90 posto svoje vanjskotrgovinske razmjene. Budući da je Rusija u potrazi za saveznicima, to Kimu daje priliku da proširi svoju mrežu podrške, analizira BBC. Vjeruje se da je Kim osigurao opskrbu hranom i naftom iz Rusije, da bi riješio problem velikih nestašica.

image

Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji

Vladimir Smirnov/Afp

U članku objavljenom u sjevernokorejskim državnim medijima uoči posjeta, Putin je zahvalio Pjongjangu što je pokazao "nepokolebljivu podršku" ruskom ratu u Ukrajini i rekao da su se dvije zemlje "spremne suočiti s ambicijama kolektivnog Zapada". Putin je napisao da su dvije zemlje suočene s nastojanjem SAD-a da svijetu nametne "neokolonijalnu diktaturu".

Stručnjaci i dužnosnici upozoravaju da Kim Jong-un vjerojatno pokušava dobiti rusku podršku za svoj program razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za podršku ruskim snagama u Ukrajini, komentira američki CNBC. Južnokorejski dužnosnici tvrde da Sjeverna Koreja prima pošiljke hrane, goriva i druge robe iz Rusije.

Lansiranje satelita

Glavno je pitanje do koje je mjere Rusija spremna ići u podršci sjevernokorejskom nuklearnom programu. Sjeverna Koreja je od lani Rusiji poslala znatne količine granata za artiljerijsko oružje iz sovjetske ere. Iako su slabije kvalitete od ruskih, to je bilo važno za jačanje ruske moći na bojištima u Ukrajini.

Putin je signalizirao spremnost da pomogne Sjevernoj Koreji u razvoju njezina svemirskog i satelitskog programa tijekom sastanka s Kimom u rujnu u Vladivostoku koji se, prikladno, održao u postrojenju za lansiranje raketa.

Otad je bilo znakova da je do takve pomoći između ostalog došlo i uspješno lansiranje prvog sjevernokorejskog vojnog izviđačkog satelita Malligyong-1, nakon dva neuspjela pokušaja. No analitičari se slažu da je malo vjerojatno da će Putin u ovom trenutku izravno pomoći sjevernokorejskom nuklearnom programu, budući da ni Putin ni njegov bliski partner i kineski lider Xi Jinping ne žele nuklearni sukob u regiji.

image

Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji

Gavriil Grigorov/Afp

Početkom prošle godine Kim je naredio "eksponencijalno" širenje nuklearnog arsenala i razvoj moćnijih interkontinentalnih balističkih projektila, izvijestili su državni mediji. Glavni cilj posjeta Vladimira Putina Sjevernoj Koreji, prvog u više od dva desetljeća, jest kako osigurati stalnu podršku Pjongjanga za rat u Ukrajini, ocjenjuje CNN. Putin je pojačao kontakte s Kim Jong-unom prošle godine dok su se njegove zalihe oružja smanjivale.

Ovaj dvodnevni posjet značajan je korak naprijed za partnerstvo utemeljeno na zajedničkom neprijateljstvu prema Zapadu, što osnažuje Putina i Kim Jong-una te produbljuje globalni rascjep, analizira CNN. Putinov posjet dolazi u trenutku kada se Sjeverna Koreja pobunila protiv rastuće vojne pomoći SAD-a Južnoj Koreji i Japanu.

Zapad zabrinut zbog potpore nuklearnom programu Sj. Koreje

Posjet Vladimira Putina Pjongjangu potvrđuje vrlo blisku vezu Rusije i autoritarnih država poput Sjeverne Koreje, Kine i Irana, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

- Zabrinuti smo zbog potencijalne potpore Rusije Sjevernoj Koreji u njezinu raketnom i nuklearnom programu - rekao je Stoltenberg. Blinken je rekao da je Putinovo putovanje u Pjongjang znak njegova "očaja" u nastojanju da ojača odnose sa zemljama koje mogu podržati njegov rat u Ukrajini.

Kina je pozdravila Putinov posjet Pjongjangu. Lin Jian, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, rekao je da Kina pozdravlja Rusiju u namjerama da učvrsti i razvije veze sa zemljama s kojima ima tradicionalno prijateljstvo.

Analitičar Cui Heng iz Centra za ruske studije Istočnokineskog sveučilišta rekao je za kineski Global Times da je suradnja Moskve i Pjongjanga "racionalan izbor". Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je da je produbljivanje suradnje Rusije i Sjeverne Koreje "trend koji bi trebao izazvati veliku zabrinutost svakoga tko je zainteresiran za održavanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku".

Zamjenica državnog tajnika Bonnie Jenkins rekla je da vjeruje da Sjeverna Koreja želi od Rusije nabaviti borbene zrakoplove, projektile zemlja-zrak, oklopna vozila, te materijale za proizvodnju balističkih projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 05:49