VELIKI PREOKRET

Scene koje su dojučer bile nezamislive: Mnogi u Iranu slave smrt šefa Hezbollaha, već se zna i njegov nasljednik!?

Desetljećima je Hezbollah bio ključni igrač u iranskoj vanjskoj politici, za koju mnogi u Iranu vjeruju da je dovela do izolacije i sankcija

Prosvjedi nakon ubojstva Hassana Nasrallaha

 Farooq Naeem/Afp

Nakon smrti šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha, neki libanonski mediji već su krenuli s nagađanjima o njegovom potencijalnom nasljedniku, a neki posebno u tom smislu ističu Hashema Safieddina.

Safieddine je jedan od Nasrallahovih rođaka po majci, kojeg se opisuje kao tvrdokornijeg. On je na čelu izvršnog vijeća Hezbollaha i upravlja operacijama skupine.

Njegov sin je zet pokojnog iranskog generala Qassema Soleimanija, utjecajnog pokojnog zapovjednika snaga Quds, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, kojeg je SAD likvidirao 2020 godine.

‘Imamo zamjenike i alternative za svakog‘

Sam Hezbollah se, s obzirom na lošu sigurnosnu situaciju, ne oglašava. Ne zna se tko će biti nasljednik, pa čak ni kada ili gdje će se održati Nasrallahov sprovod.

U međuvremenu, zamjenik šefa Hezbollaha, Sheikh Naim Qassem, privremeno je preuzeo vodstvo. U govoru emitiranom ranije u ponedjeljak na kanalu televizije Al-Manar, kojom upravlja Hezbollah, Qassem je rekao da će skupina izabrati nasljednika "što je prije moguće", ostavljajući dojam da im se ne žuri, prenosi BBC.

Rekao je da u strukturi skupine postoje zamjenici i rezervne alternative u slučaju da bilo koji od vođa ili visokih dužnosnika bude ozlijeđen ili ubijen. Tekući rat teško opterećuje Hezbollah, a sigurnosni rizici s kojima se suočavaju članovi stranke imaju prioritet prije određivanja nasljednika.

image

Hashem Safieddine

Anwar Amro/Afp

Qassem je obećao da će Hezbollah nastaviti s akcijama na sjeveru Izraela, iako smanjenom učestalošću. "Nećemo odstupiti ni za milimetar od svog stava", rekao je Qassem.

Inače, smrt šefa Hezbollaha izazvala je različite reakcije u Iranu, pokrovitelju ove militantne organizacije. Dok je iranski režim proglasio petodnevnu nacionalnu žalost zbog gubitka ključnog saveznika, mnogi obični Iranci slave njegovu smrt, piše BBC.

Desetljećima je Hezbollah bio ključni igrač u iranskoj vanjskoj politici, za koju mnogi u Iranu vjeruju da je dovela do međunarodne izolacije i gospodarskih sankcija. Iranci koji trpe zbog ekonomskih problema izrazili su ogorčenje zbog financiranja Hezbollaha, dok su njihove potrebe nezadovoljene.

Neraspoloženje prema Hezbollahu

Nasrallahova potpora iranskim vlastima i tijekom intenzivnog provođenja represije u zemlji, uključujući njegove komentare o smrti Mahse Amini u pritvoru - 22-godišnjakinje koju je zadržala moralna policija jer joj hidžab nije bio dobro namješten i otkrivao je previše kose, a čija je smrt pokrenula masovne prosvjede diljem Irana - dodatno je potaknula nezadovoljstvo.

Mnogi Iranci smatraju Hezbollah sudionikom u suzbijanju prosvjeda unutar Irana, što je dodatno učvrstilo neraspoloženje prema skupini.

Slogan "Ni Gaza ni Libanon, život ću dati za Iran" postao je popularan za vrijeme prosvjeda, simbolizirajući široko protivljenje stranoj intervenciji režima i podršku Hezbollahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 20:59