DETALJI OPERACIJE

Šef Hezbollaha je 18 metara ispod zemlje divljao zbog Irana, nekoliko minuta kasnije Izrael je s 80 tona eksploziva razorio cijeli kvart!

Izraelski premijer odobrio je zračni napad na čelništvo Hezbolaha iz hotelske sobe u New Yorku

Hasan Nasralah

 Afp/

Snažne eksplozije potresle su glavni libanonski grad neposredno prije zalaska sunca. Izraelske zračne snage s više od 80 tona bombi sravnile su sa zemljom nekoliko stambenih zgrada. Oko 18 metara ispod zemlje skrivali su se militanti Hezbolaha.

U južnom Bejrutu, ispod civilnih zgrada, vođa Hasan Nasrallah i drugi viši zapovjednici organizacije sastali su se kako bi razmijenili sve veće frustracije jer ih Iran sprečava da snažnije odgovore na izraelske napade, kako saznaje Wall Street Journal, pozivajući se na osobe upoznate s raspravama Hezbolaha.

Planiranje napada izvršenog u petak počelo je prije nekoliko mjeseci. Prvo je trebalo smisliti kako probiti podzemni bunker u Bejrutu nizom tempiranih, lančanih eksplozija. Nakon toga su krenule ozbiljnije rasprave o mogućnosti likvidacije Nasrallaha. Međutim, napad u petak bio je prilika koja im se nenadano ukazala jer je izraelska obavještajna služba navodno saznala za sastanak samo nekoliko sati prije nego što se trebao održati.

image

Portret Hasana Nasralaha

Ahmad Al-rubaye/Afp
image

Kvart ispod kojeg se nalazio vođa Hezbolaha

-/Afp
image

Kvart ispod kojeg se nalazio vođa Hezbolaha

-/Afp

U petak rano poslijepodne načelnik stožera IDF-a Herzi Halevi sastao se s ministrom obrane Yoavom Gallantom i rekao mu da imaju sve potrebne informacije da izvrše operaciju. "Imali smo obavještajne podatke u stvarnom vremenu da se Nasrallah sastaje s mnogim višerangiranim teroristima", rekao je za WSJ glasnogovornik izraelske vojske Nadav Shoshani.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u tom je trenutku bio u New Yorku na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i pripremao se održati govor. Gallant i Halevi nazvali su Benjamina Netanyahua i preporučili mu donošenje odluke o pokretanju operacije. Izraelski premijer odobrio je zračni napad na čelništvo Hezbolaha iz hotelske sobe u New Yorku i nakon toga se uputio u dvoranu održati govor pred gotovo praznim auditorijem.

image

Udar na Libanon

Rabih Daher/Afp
image

Hasan Nasralah

Anwar Amro/Afp

Sat vremena nakon napada ured izraelskog predsjednika objavio je fotografiju na kojoj Netanyahu telefonom odobrava napade na južni dio Bejruta. Nakon udara su mnogi stanovnici Bejruta pobjegli od intenzivnog izraelskog bombardiranja prema sjeveru zemlje, noseći sa sobom samo ono što su uspjeli staviti u ruksake i vrećice. Mnogi su noć proveli na ulici, bojeći se odmazde Irana i potencijalno novih izraelskih udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 23:09