NEVJEROJATAN SLUČAJ

Šef policije ispričao se čovjeku koji je 58 godina u samici čekao smrtnu kaznu, a njegov odgovor pamtit će dok je živ!

Ponovna suđenja osuđenicima na smrtnu kaznu rijetka su u Japanu

Šef policije došao se pokloniti Hakamadi

 Nanako Sudo/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Vremešni Japanac (88) Iwao Hakamada proveo je 58 godina svojeg života u zatvorskoj samici, gdje je čekao izvršenje smrtne kazne. Ipak, na ponovljenom suđenju zbog novih dokaza oslobođen i pušten je na slobodu, a šef lokalne policije u Shizouki došao mu se osobno ispričati dubokim naklonom.

Agonija nekadašnjeg boksača započela je nasilnom istragom i pogrešnom presudom, zbog koje je bio zatvoren nekoliko desetljeća. Oslobođen je odlukom okružnog suda Shizouke, koji je utvrdio da su policija i tužitelji zajednički izmislili i podmetnuli dokaze protiv njega, kao i da su Hakamadu prisilili na priznanje nasilnim višesatnim ispitivanjima bez prisustva odvjetnika, javlja AP.

Oslobođenje je finalizirano početkom listopada kada se tužiteljstvo odreklo prava na žalbu čime je okončana Hakamadina pravna bitka da dokaže nevinost.

image

Šef policije došao se pokloniti Hakamadi

Nanako Sudo/The Yomiuri Shimbun Via Afp
image

Fotografija mladog boksača Iwaoa Hakamada

Kazuhiro Nogi/afp/profimedia/Kazuhiro Nogi/afp/profimedia

Takayoshi Tsuda, šef policije prefekture Shizouka, osobno je u ponedjeljak posjetio Hakamadu da mu se ispriča.

"Žao nam je što smo vam uzrokovali neizrecivu duševnu patnju i teret zadnjih 58 godina od trenutka uhićenja do pravomoćnosti oslobađajuće presude. Jako nam je žao", rekao je Tsuda dok je stajao ispred Hakamade i duboko se naklonio.

Obećao je "temeljitu i odgovarajuću istragu".

Hakamada ima poteškoća s komunikacijom uslijed desetljeća zatvorenosti u samici ostavili na njega, ali je ipak uspio progovoriti.

"Što znači imati autoritet... Kad jednom imate moć, ne biste trebali gunđati", uspio je reći.

image

Iwao i Hideko Hakamada

Str/Afp

Bila je tamo i Hakamadina sestra (91), koja je vodila pravni proces skidanja ljage s bratova imena. Ona sada živi sa svojim bratom te je zahvalila šefu policije što ih je posjetio.

"Nema svrhe prigovarati šefu policije nakon svih ovih godina. On nije bio uključen u slučaj i došao je ovdje samo po dužnosti. Ipak sam prihvatila njegov posjet jer sam željela da se moj brat jasno odvoji od svoje prošlosti osuđenika na smrt", rekla je nakon toga novinarima.

Iwao Hakamada uhićen je u kolovozu 1966. zbog ubojstva direktora tvrtke za proizvodnju tjestenine te tri člana njegove obitelji u Hamamatsuu u središnjem Japanu. Prvobitno je osuđen na smrt u presudi okružnog suda iz 1968., ali nije pogubljen zbog dugotrajnih žalbenih postupaka i ponovnih suđenja u Japanu.

image

Iwao i Hideko Hakamada

Str/Afp

Trebalo je gotovo tri desetljeća da Vrhovni sud odbije njegovu prvu žalbu da mu se omogući ponovno suđenje. Njegova druga žalba, koju je podnijela njegova sestra 2008., odobrena je 2014. Sud je konačno naredio njegovo puštanje iz samice, u kojoj je čekao izvršenje kazne na smrt, ali nije ukinuo presudu dok nije prošlo ponovno suđenje.

Ponovna suđenja osuđenicima na smrtnu kaznu rijetka su u Japanu, Hakamada je tek peti u poslijeratnoj povijesti Japana.

Njegov slučaj i oslobađajuća presuda potaknuli su pozive na veću transparentnost u istrazi, zakonske promjene s ciljem uklanjanja prepreka za ponovnim suđenjem te raspravu o smrtnoj kazni u Japanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 19:31