SUSRET U RUSIJI

Šef UN-a odletio u Kazanj na susret s Putinom i razbjesnio Ukrajinice

Kijev je bio bijesan kada se pojavila informacija da Guterres ide nasummit BRICS-a, a u Švicarsku na mirovni summit nije došao

Vladimir Putin i AntonioGuterres susreli su se na summitu BRICS-a u Kazanju

 Grigory Sysoev/sputnik/profimedia/Grigory Sysoev/sputnik/profimedia

Na summitu čelnika zemalja članica BRICS-a u ruskom Kazanju, kojem prisustvuju i čelnici nekih drugih zainteresiranih zemalja, domaćin Vladimir Putin susreo se s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom. Bilo je najavljeno kako Guterres ide u Kazanj kako bi s ruskim čelnikom razgovarao o rusko-ukrajinskom sukobu, kako su izvori iz Kremlja.

Kako je prenio Sky News, glavni tajnik UN-a poručio je u Kazanju Vladimiru Putinu da je za okončanje ukrajinskog rata potreban "pravedan mir". Guterres se pojavio zajedno s Putinom i ruskog čelnika da dogovori mirovni sporazum "u skladu s Poveljom UN-a, međunarodnim pravom i rezolucijama Opće skupštine UN-a".

Do susreta je došlo nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu ustvrdio da Kina i druga članica BRICS-a, Brazil, imaju mirovni plan za rat u Ukrajini. On je Putinu i drugim čelnicima na trodnevnom summitu rekao da dvije zemlje namjeravaju prikupiti dodatnu međunarodnu potporu u nadi da će borbe u Ukrajini biti privedene kraju. "Moramo podržati tri ključna načela - nema širenja bojnog polja, nema eskalacije neprijateljstava i nema potpirivanja vatre i treba težiti brzoj deeskalaciji situacije", rekao je Xi.

Guterresovo putovanje u Kazanj - odakle je, barem za sada, poslao svoju uobičajenu i očekivanu diplomatsku poruku - ogorčilo je Kijev. Nakon što se pojavila informacija da glavni tajnik UN-a na poziv Putina ide na summit zemalja BRICS-a, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se jasnom kritikom te ocijenilo da se radi o pogrešnom izboru, budući da se na njihov poziv na mirovni summit u Švicarskoj nije odazvao.

"Glavni tajnik UN-a odbio je poziv Ukrajine na prvi Globalni mirovni summit u Švicarskoj. On je, međutim, prihvatio poziv u Kazanj ratnog zločinca Putina. Ovo je pogrešan izbor koji ne unapređuje stvar mira. To samo šteti ugledu UN-a", poručili su iz ministarstva na X-u.

Ovo je prvi susret dvojice čelnika od travnja 2022., dva mjeseca nakon što su ruske snage ušle u Ukrajinu. Tada mu je Putin rekao da vjeruje u "pozitivan" ishod pregovora s Ukrajinom. No, otad su Moskva i Kijev prekinuli svake službene pregovore i njihova stajališta trenutno djeluju nepomirljivo.

Antonio Guterres redovito govori da aneksiji ukrajinskih teritorija “nije mjesto u modernom svijetu”. “Rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Europe”, ponovno je rekao u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 10:34