OGROMAN PROPUST

Šefica Tajne službe SAD-a podnijela ostavku! ‘Zakazali smo...‘

Kimberly Cheatle preuzela je odgovornost za sigurnosne propuste koji su doveli do ranjavanja bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trump

Kimberly Cheatle

 Kent Nishimura/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Ravnateljica Tajne službe Sjedinjenih Država Kimberly Cheatle podnijela je ostavku nakon višednevnih kritika zbog sigurnosnih propusta koji su 20-godišnjem Thomasu Matthewu Crooksu omogućili da 13. srpnja na političkom skupu kod američkog grada Butlera rani bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, piše CNN.

Zastupnici Demokratske i Republikanske stranke u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država inzistirali su da Cheatle zbog ranjavanja Trumpa mora podnijeti ostavku, a neki su je zastupnici Republikanske stranke htjeli opozvati.

Cheatle je u ponedjeljak svjedočila pred Odborom za nadzor i odgovornost Zastupničkog doma SAD-a, a CNN navodi da je silno razljutila članove Odbora je nije htjela odgovoriti na dobar dio pitanja koji joj je Odbor postavio.

Cheatle je u ponedjeljak priznala da je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa najveći sigurnosni propust Tajne službe unazad više desetljeća. "Zakazali smo. Kao ravnateljica Tajne službe Sjedinjenih Država preuzimam punu odgovornost za svaki sigurnosni propust. Zaštita lidera nacije zadaća je Tajne službe. Tog dana nije uspjela", rekla je Cheatle.

Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a Mike Johnson rekao je novinarima nakon saslušanja Cheatle da je krajnje vrijeme da ona podnese ostavku. "Moramo ponovno izgraditi vjeru i povjerenje u Tajnu službu. Ima nevjerojatno važnu odgovornost u zaštiti predsjednika, bivših predsjednika i drugih dužnosnika u izvršnoj vlasti, a mi imamo puno posla", rekao je Johnson.

Cheatle je danima govorila da neće podnijeti ostavku. Ravnateljica Tajne službe postala je 2022. godine, a na tu ju je poziciju postavio aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden.

Reagirajući na kritike da nije sposobna voditi Tajnu službu, Cheatle je u ponedjeljak na saslušanju rekla da ima 29 godina iskustva u Službi te da je postepeno napredovala. "Bila sam zadužena za sigurnost političkih događanja od mandata Billa Clintona naovamo. Nadgledala sam rad agenata koji su štitili potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneyja, potpredsjednika SAD-a Joea Bidena te cjelokupno osiguranje Donalda Trumpa dok je bio predsjednik", rekla je Cheatle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 09:58