‘ZAKAZALI SMO‘

Šeficu Tajne službe ‘rešetali‘ pitanjima o atentatu na Trumpa: ‘Ovo je naš najveći propust unazad više desetljeća‘

Cheatle se odupirala pozivima najvažnijih republikanaca na ostavku

Kimberly Cheatle

 Kent Nishimura/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Ravnateljica Tajne službe Sjedinjenih Država Kimberly Cheatle (51) rekla je u ponedjeljak tijekom saslušanja koje je organizirao Odbor za nadzor i odgovornost Zastupničkog doma SAD-a da je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na političkom skupu kod grada Butlera u saveznoj državi Pennsylvaniji najveći sigurnosni propust Tajne službe unazad više desetljeća, piše BBC.

Nakon što su brojni istaknuti članovi Republikanske stranke poput predsjednika Odbora za nadzor i odgovornost Zastupničkog doma Jima Comera inzistirali da Cheatle zbog sigurnosnih propusta koji su se tog 13. srpnja dogodili mora dati ostavku, ravnateljica Tajne službe rekla je da preuzima odgovornost za propuste. ""Zakazali smo. Kao ravnateljica Tajne službe Sjedinjenih Država preuzimam punu odgovornost za svaki sigurnosni propust", rekla je Cheatle te dodala: "Zaštita lidera nacije zadaća je Tajne službe. Tog dana nije uspjela.

Cheatle je zatim rekla da će Tajna služba surađivati s Središnjim istražnim uredom (FBI), koji istražuje pokušaj atentata na Trumpa kod Butlera.

Ravnateljica Tajne službe rekla je da Služba u ovom trenutku svakodnevno štiti 36 osoba te strane političare koji borave u SAD-u. Cheatle je rekla da nije kritizirala lokalne, državne i federalne policajce i istražitelje koji su u Butleru pomagali Tajnoj službi. "Svoj posao ne možemo raditi bez njih", dodala je Cheatle. Ravnateljica je rekla da je ponosna na agente koji su svojim tijelima zaštitili Trumpa.

Cheatle je rekla da ima 29 godina iskustva u Tajnoj službi te da je postepeno napredovala. "Bila sam zadužena za sigurnost političkih događanja od mandata Billa Clintona naovamo. Nadgledala sam rad agenata koji su štitili potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneyja, potpredsjednika SAD-a Joea Bidena te cjelokupno osiguranje Donalda Trumpa dok je bio predsjednik", rekla je Cheatle.

Ravnateljica Tajne službe je rekla da se broj sigurnosnog osoblja koje štiti Donalda Trumpa postepeno povećavalo te da je Tajna služba analizirala lokaciju kod Butlera na kojoj je Trump održao politički skup. Cheatle je dodala da Služba neće mirovati dok se pokušaj atentata ne istraži, ali i da neće čekati rezultate istrage kako bi nešto promijenila.

Suočena s tvrdnjama republikanaca da je Tajna služba uskratila resurse za Trumpovu sigurnosnu zaštitu, rekla je da je prije pucnjave sigurnosna razina za bivšeg predsjednika pojačana.

"Razina sigurnosti koju pružamo bivšem predsjedniku pojačana je puno prije kampanje i stalno jača s obzirom na učestale prijetnje", rekla je Cheatle. "Naša misija nije politička. To je doslovno pitanje života i smrti."

Republikanci koji sjede u Odboru za nadzor i odgovornost uzdisali su i glasno prosvjedovali zato što Cheatle nije odgovorila na pitanje o tome je li Tajna služba u bilo kojem trenutku na krov objekta s kojeg je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks pucao na Trumpa postavila svog agenta. Cheatle nije odgovorila ni na pitanje o tome je li Tajna služba na skupu kod Butlera koristila dronove. Nije rekla ni koliko je agenata Službe bilo na skupu. Međutim, rekla je da Trumpov tim od Službe uoči zatražio dodatne resurse te da mu ih je Služba dala.

Cheatle je rekla da priroda prijetnje Trumpu na tom skupu nije bila "jasna" te da Tajna služba nije znala da je Crooks naoružan. Da je znala, Trump ne bi govorio na skupu.

Dodala je da Tajna služba imala plan za nadgledanje spornog krova objekta s kojeg je pucano na Trumpa te da se još uvijek istražuje tko je taj krov trebao držati na oku. Ustvrdila je da Tajna služba više voli "sterilne krovove".

Cheatle se odupirala pozivima najvažnijih republikanaca na ostavku. Među njima su Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson i čelnik manjine u Senatu Mitch McConnell.

Predstavnik Republikanskog odbora za nadzor Predstavničkog doma James Comer na saslušanju je ponovio isti poziv.

"Čvrsto sam uvjeren, ravnateljice Cheatle, da biste trebali podnijeti ostavku", poručio joj je taj republikanac iz Kentuckyja. "Tajna služba ima tisuće zaposlenika i znatan proračun, no sada je postala oličenje nekompetentnosti."

Demokratski zastupnik Gerry Connolly je rekao kako smatra da "neprihvatljivi incidenti poput ovoga ističu činjenicu da smo mi sve polariziranija nacija koja prolazi kroz pojačane političke napetosti."

Pravosudni odbor Zastupničkog doma prošli je tjedan objavio da raspolaže dokazima po kojima Tajna služba nije imala odgovarajuće resurse za osiguranje Trumpova skupa zbog manjka osoblja, a to se dogodilo zbog istodobne kampanje s Jill Biden u Pittsburghu i zbog samita NATO-a održanog nekoliko dana prije u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 09:20