ZASTRAŠUJUĆI VIDEO

Širi se snimka razornog udara na ruske vojnike na poligonu, eksperti se čude: ‘Ne postoji samo ATACMS‘

Dok neki tvrde da se radi o udaru ATACMS-a, drugi navode da se može raditi o projektilu M30

ATACMS napad Ukrajina

Ukrajinske oružane snage koristile su moćno oružje dugog dometa ATACMS koje je isporučio SAD kako bi gađale poligon koji su koristile ruske snage, objavljeno je nakon pojave video snimke koja prikazuje posljedice napada.

Snimka dronom podijeljena na društvenim mrežama navodno prikazuje eksplozije na lokaciji u jugoistočnoj ukrajinskoj regiji Zaporižja, koju je djelomice okupirala Rusija i bez obzira na djelomičnu okupaciju proglasila aneksiju regije.

Na video snimci vidi se ruska postrojba i vojna oprema prije nego što dođe do eksplozija kazetnog streljiva. Snimka, na kojoj nije naznačen datum nastanka, nije neovisno potvrđena, piše Newsweek.

"Uništenje neprijateljskog ljudstva gađanjem poligona s kazetnim ATACMS-om", stoji u objavi ukrajinskog Telegram kanala Division Tivaz uz priloženu snimku.

Američki ATACMS (Army Tactical Missile System), koji proizvodi tvrtka Lockheed Martin, može ispaljivati streljivo sustava HIMARS​​ i pogoditi ciljeve udaljene čak 450 kilometara, što ukrajinskim snagama, barem u teoriji, pruža mogućnost udara duboko u ruskom teritoriju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvi je potvrdio u listopadu 2023. da su njegove snage koristile ATACMS na bojnom polju protiv Rusije u operaciji koja je bila "izvedena vrlo precizno", ne otkrivajući više detalja.

Snimka dronom u svibnju navodno je prikazala desetke ruskih vojnika koji su bili na meti ATACMS-a u ukrajinskoj regiji Luhansk, koja zajedno s regijom Doneck čini Donbas.

ATACMS ili M30?

Najnoviji isječak također je podijelio X račun War Translated, koji je citirao kako je ruski Telegram kanal Military Informer komentirao, "neprijatelj koristi sustav sličan ruskom ‘dron + taktički raketni kompleks‘."

I poznati vojni analitičar Rob Lee također je opisao kako je došlo do "udara ukrajinskog kazetnog streljiva ATACMS na ruske vojnike na poligonu", no proukrajinski Telegram kanal X Special Kherson Cat sugerirao je da je možda korišteno drugo streljivo koje su isporučile SAD.

"Neki (ili zapravo mnogi) ukrajinski Telegram kanali imaju snažnu želju nazvati svaki napad kazetnim streljivom HIMARS napadom ATACMS-a, zaboravljajući da postoji kazetni projektili M30", stoji u objavi.

Uz objavu priložene su četiri video snimke udara, uključujući onaj iz regije Zaporižja, za koji se u objavi navodi da je "vjerojatnije" napad kazetnim streljivom M30 jer ATACMS ima, kako se navodi, više bombi i pokriva veći radijus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 22:11