HITAN SASTANAK U SEULU

Situacija je van kontrole, Korejski poluotok aktivno se uključuje u rat: ‘Šaljemo Ukrajini oružje, a ako situacija eskalira...‘

Južna Koreja ima jednu od najvećih svjetskih zaliha topničkih granata, a dosad je Ukrajini pružala uglavnom samo humanitarnu pomoć

Vojna parada u Seoulu

 Jung Yeon-je/afp/profimedia/Jung Yeon-je/afp/profimedia

Nakon što su se pojavili dokazi da Sjeverna Koreja šalje svoje vojnike kako bi u ratu pomogli Rusiji, Južna Koreja je najavila da će oružjem pomoći Ukrajini.

Južnokorejska obavještajna agencija (NIS) prošlog je tjedna objavila da je Sjeverna Koreja poslala 1500 svojih specijalaca u vojne baze na ruski daleki istok kako bi kasnije bili poslani da se bore u Ukrajini, piše Guardian.

Lokalni mediji, pozivajući se na NIS, rekli su da je Pjongjang u Rusiju odlučio poslati četiri brigade od ukupno 12.000 vojnika.

Iz ureda predsjednika Južne Koreje, Yoon Suk Yeola, poručeno je da bi, ovisno o razvoju situacije, Seul mogao razmotriti slanje oružja Ukrajini.

‘Razmotrit ćemo mogućnost opskrbe oružjem u obrambene svrhe, a ako se bude činilo da stvari odlaze predaleko, mogli bismo razmotriti i ofenzivnu uporabu‘, rekao je Yoon Suk Yeol i time dao do znanja da je Južna Koreja zauzela dosad najproaktivniji stav u odnosu na naoružavanje Ukrajine.

Također, ovo znači i da bi se podijeljeni Korejski poluotok mogau uplesti u sukob Ukrajine i Rusije.

Vijest je objavljena nakon što je Južnokorejsko vijeće za nacionalnu sigurnost na hitnom sastanku raspravljalo o svojem odgovoru na sve čvršće vojne veze Sjeverne Koreje s Rusijom.

Južna Koreja ima jednu od najvećih svjetskih zaliha topničkih granata, a dosad je Ukrajini pružala uglavnom samo humanitarnu pomoć te se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve.

No Kijevu još nije izravno isporučila oružje zbog svoje dugogodišnje politike da ne opskrbljuje oružjem zemlje koje su aktivno uključene u sukob.

Kijevu bi pomoć Seula jako dobro došla jer se suočava s nestašicom streljiva. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je pozvao međunarodne partnere da ‘snažno odgovore‘ na uplitanje Sjeverne Koreje u rat.

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavio niz snimaka koje, navodno, prikazuju sjevernokorejske vojnike kako se pripremaju i treniraju u Rusiji.

Ukrajinski centar za stratešku komunikaciju i informacijsku sigurnost objavio je u nedjelju video na kojem se vidi kako sjevernokorejski vojnici primaju uniforme i opremu na poligonu Sergejevka na dalekom istoku Rusije.

Nezavisna ruska novinska kuća Astra, objavila je video sjevernokorejskih vojnika kako stoje ispred vojne baze. Čuju se muškarci kako govore na korejskom, a instruktor govori vojnicima da uđu u zgradu.

Neovisni istraživači geolocirali su snimke na poligon Sergejevka.

Kremlj nije izravno odgovorio na pitanje hoće li se sjevernokorejske trupe boriti u Ukrajini ili ne, ali je rekao da je suvereno pravo Moskve razvijati veze s Pjongjangom u svim područjima.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i ruski predsjednik Vladimir Putin prvi put su se susreli 2019., a sada traže zajednički način da se suprotstave sve većoj međunarodnoj izolaciji uzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i sjevernokorejskim programom naoružanja.

Putin i Kim su u lipnju potpisali pakt prema kojem će te dvije zemlje jedna drugoj priteći u pomoć ako bilo koja od njih bude napadnuta.

Velika Britanija je u ponedjeljak rekla da ‘procjenjuje da je vrlo vjerojatno da je Sjeverna Koreja pristala poslati trupe da podrže ruski rat u Ukrajini‘.

‘Čini se da je Putinu sve teže regrutirati Ruse da budu topovsko meso, pa je spreman osloniti se na Sjevernu Koreju u svom ilegalnom ratu‘, rekla je dame Barbara Woodward, stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva u Ujedinjenim narodima.

‘Putin je očito očajan, a to predstavlja opasnost za sve nas.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 22:41