DRAMATIČNA SITUACIJA NA KOREJSKOM POLUOTOKU

'SJEVERNA KOREJA PODIGLA BARJEDNU RAKETU U POLOŽAJ ZA LANSIRANJE' Američki dužnosnicipotvrdili krizno stanje za CNN!

This video grab taken from North Korean TV on March 20, 2013 shows a Self-Propelled Suface to Air Missile during North Korean leader Kim Jong-Un's overseeing of a live fire military drill using drones and cruise missile interceptors. Kim Jong-Un oversaw a live fire military drill using drones and cruise missile interceptors, state media said, amid heightened tensions on the Korean peninsula. ----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / NORTH KOREAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP PHOTO/HO/NORTH KOREAN TV
 NORTH KOREAN TV

Sjeverna Koreja podigla je najmanje jednu raketu u poziciju za lansiranje, što je zabrinulo mnoge jer do ispaljivanja projektila može doći u svakom trenutku, potvrdili su američki dužnosnici za CNN.

Dužnosnici su upozorili da postavljanje rakete u poziciju za lansiranje može biti samo proba kako bi se uvjerili da sve radi kako treba ili pak nešto s čime će provocirati SAD i saveznike koji sa strepnjom gledaju na najnovija događanja na Korejskom poluotoku.

Mediji prenose kako do rat može izbiti svakog trena, a sjevernokorejski vođa Kim Jong Un ne pokazuje znakove popuštanja.

- Potezi i riječi Sjeverne Koreje nimalo ne pridonese situaciji i Sjedinjene Države su potpuno spremne suočiti se s bilo kakvim ishodom situacije. Poduzet ćemo sve kako bismo zaštitili ovu zemlju i interese naših saveznika i nas - kazao je američki tajnik obrane Chuck Hagel.

I najmanja pogreška ili krivi potez mogli bi biti okidač za rat koji predstavlja najveću nuklearnu opasnost u posljednjih pola stoljeća.

SAD je pozvao Sjevernu Koreju da se prestane igrati vatrom te da odustane od ispaljivanja raketa, poteza koji ta zemlja, kako se čini, unatoč međunarodnim sankcijama i opasnosti od pogoršanja situacije, želi provesti.

Američke i južnokorejske vojne snage i dalje su u stanju visoke pripravnosti s obzirom na "prijetnju opasnu po život" koju, prema njihovu mišljenju, predstavljaju poruke sjevernokorejskog režima, ali i njegovo sve učestalije "izazivanje" neprijatelja tijekom posljednjih mjeseci.

Od veljače 2012. Pyongyang je dvaput lansirao rakete (od čega jednu uspješno u prosincu). Zapad to smatra prikrivenim ispitivanjem balističkih raketa, odnosno nuklearnim pokusima koji su Sjevernoj Koreji već donijeli UN-ove sankcije.

"Svojom ratnom retorikom Sjeverna Koreja igra se vatrom i ne pridonosi rješenju nestabilne situacije", rekao je u srijedu američki ministar obrane Chuck Hagel, dodavši kako je SAD "spreman suočiti se s bilo kojom mogućnošću".

"Naša je zemlja spremna suočiti se s bilo kojom mogućnošću, s bilo kojom akcijom koju bi Sjeverna Koreja mogla poduzeti i s bilo kojom provokacijom kojoj bi ta zemlja mogla pribjeći", istaknuo je prvi čovjek Pentagona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:56