HELIKOPTERI ZA GAŠENJE

Sjeverna Makedonija i BiH traže pomoć Srbije u gašenju šumskih požara izazvanih toplinskim valom

Balkan se posljednji tjedan dana suočava s visokim temperaturama, u većini zemalja u regiji temperature su premašile 39 C

Ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Sjeverna Makedonija i Republika Srpska, entitet Bosne i Hercegovine, zatražile su u ponedjeljak od Srbije da im pošalje helikoptere za pomoć u gašenju šumskih požara izazvanih toplinskim valom koji je zahvatio veći dio istočne i južne Europe.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Sjeverna Makedonija zatražila pomoć Beograda telefonskim putem. Sjeverna Makedonija proglasila je u nedjelju izvanredno stanje na mjesec dana zbog požara.

"Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da pomognemo dvjema državama", priopćio je Dačić u ponedjeljak.

Balkan se posljednji tjedan dana suočava s visokim temperaturama i nastavkom dugotrajnog toplinskog vala, a u većini zemalja u regiji temperature su premašile 39 Celzijevih stupnjeva.

Vatrogasci Sjeverne Makedonije bore se sa 17 šumskih požara u sušnim i planinskim predjelima u središnjim i južnim dijelovima zemlje, napisao je premijer Kristijan Mickoski na svojoj Facebook stranici.

"Uskoro će stići pomoć iz Slovenije, Turske, Srbije te Crne Gore", rekao je Mickoski.

Republika Srpska, entitet Bosne i Hercegovine, zatražila je od Beograda helikopter za gašenje požara za obuzdavanje velikog požara kod općine Gacko na jugu zemlje, u blizini susjedne Crne Gore.

Srbijanska vojska i policija raspolažu s desetak helikoptera koji se mogu koristiti za gašenje požara, uključujući dva specijalizirana ruska helikoptera Ka-32.

U drugim dijelovima Europe očekuje se da će se Italija suočiti s velikom vrućinom i temperaturama do 45 Celzijevih stupnjeva.

Visoke temperature zabilježene su i u Grčkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj i Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 19:20