PAKAO I U DEŽELI

Slovenci ne vide kraj toplinskog vala, najavljuju novi rekord: ‘Moguće je, pogledajte što se događa s morem!‘

Rekordna temperatura mora na slovenskoj obali izmjerena je u srpnju 2010.

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

U Hrvatskoj, ali i susjednoj Sloveniji već nekoliko dana traje toplinski val s temperaturama do 36°C, a najteži dani tek su pred nama.

Agencija Republike Slovenije za okoliš (ARSO) prognozira da će vrućine potrajati idućih tjedan dana, ali i da je moguće rušenje rekordne temperature mora.

RTV Slovenije javlja da se slovensko more brzo zagrijava, te da je temperatura mora u Kopru trenutačno visokih 29,2 Celzijevca. ARSO predviđa da bi rekord mogao pasti u idućih tjedan dana.

Dežurna hidrologinja ARSO-a Maja Koprivšek rekla je da to ne bi bilo iznenađenje.

- Najviša temperatura mora koju smo izmjerili ovih dana iznosi 29,2 Celzijeva stupnja. Očekujemo da će se more nastaviti zagrijavati i idućih dana, ali nešto sporije nego zadnjih dana, kada se temperatura kretala između 26 i 29°C. Porast temperature ovisi o tome kako će vjetar uzburkati vodenu masu, pojasnila je.

Rekordna temperatura mora na slovenskoj obali izmjerena je u srpnju 2010., podsjetila je hidrologinja. Iznosila je 31,1 stupanj Celzija. Dežurni prognostičar na ARSO-u Blaž Šter upozorio je da nema preciznog odgovora na pitanje koliko će trajati ovaj toplinski val.

U Sloveniji krajem tjedna očekuju da će vrućine popustiti i da će termometri pokazivati stupanj, dva manje, no da temperaturni pad ipak neće biti toliko izražen da bi se moglo govoriti o kraju toplinskog vala.

- Danas će, kao i u petak i u subotu, biti dosta sparno, a u nedjelju će vrućina malo popustiti. Početkom idućeg tjedna opet nas očekuje rast temperatura. Vjerojatno će najtoplije biti sredinom tjedna, u utorak i srijedu. Pitanje je što će biti nakon toga, prognoze su još uvijek nedorečene, ali moramo računati da će biti još dugo vruće, rekao je Šter.

ARSO podsjeća da je najdulji toplinski val u povijesti službenih mjerenja u Sloveniji bio u Kopru, od 14. srpnja do 11. kolovoza 2022. - čak 29 dana.

U Hrvatskoj je danas u 11 sati najviša temperatura mora izmjerena u Mljetu - 27,4 stupnjeva. U Crikvenici je izmjereno 27.3 stupnjeva, dok se u Puli, na Rabu i Splitu temperature mora također kreću oko 27 Celzijevaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:34