USRED KRIZE

Smijenjen šef obrambenih snaga u Harkivu, ukrajinski heroj postaje ključni čovjek: ‘Sredio je stvar u Mariupolju 2014.‘

Mihajlo Drapati je bivši zapovjednik druge bojne 72. mehanizirane brigade

Mihajlo Drapati

 /Screenshot/x

Kako piše ukrajinski medij RBC Ukrajina, došlo je do smjene u zapovjedništvu operativno-taktičke skupine ‘Harkiv‘. Zapovijedanje je, prema tim informacijama, koje je prenijela talijanska Agenzia Nova, prešlo je s Jurija Galuškina na brigadnog generala Mihajla Drapatija. Do ove odluke dolazi u trenutku ofenzive ruskih oružanih snaga na sjeveroistočnu ukrajinsku regiju Harkiv i ruskog napredovanja u tom području.

"Slijedeći odluku vojnih čelnika, od 11. svibnja brigadni general Mihajlo Drapati imenovan je zapovjednikom operativno-taktičke skupine postrojbi ‘Harkiv‘", izvijestio je RBC Ukrajina, prema kojem Drapati također zadržava položaj zamjenika načelnika stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Operativno-taktička grupa ‘Harkiv‘ je kopnena jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Dio je strateško-operativne skupine snaga ‘Horticja‘, formirane tijekom ruske invazije punog opsega na Ukrajinu, koja je započela krajem veljače 2022. godine.

Početkom travnja, general Juri Galuškin postao je zapovjednik taktičke skupine zamijenivši Andrija Hrickova. Operativno-taktička grupa Harkiv odgovorna je za obranu u smjeru Slobožanske.

Mihajlo Drapati je bivši zapovjednik druge bojne 72. mehanizirane brigade, koji je ušao u Mariupolj u svibnju 2014. kako bi pojačao jedinice koje su ugušile sukobe između proruskih snaga i policije na počecima sukoba u Ukrajini. Na društvenim mrežama neki ga korisnici smatraju herojem Ukrajine.

Dobio je čin pukovnika 2019. godine, a do siječnja prošle godine bio je na čelu operativne skupine ‘Herson‘. Bio je jedan od zapovjednika koji su vodili oslobađanje desne obale rijeke Dnjipro u regiji Herson 2022. godine, a u veljači ove godine imenovan je zamjenikom načelnika stožera odgovornog za vojnu obuku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 06:29