STRAVA KOD ANKARE

Teroristi sijali smrt po velikoj vojnoj tvrtki, napadači ubijeni, Turci krenuli po osvetu, digli borbene avione: ‘Pogodili smo im 32 mete!‘

Turski mediji izvijestili su o snažnoj eksploziji i prikazali snimke razmjene vatre

Napadači u sjedištu TUSAS-a

 Profimedia/

NOVO 23:31 Turska vojska napala je mete Kurdistanske radničke stranke (PKK)- koju Ankara i NATO smatraju terorističkom organizacijom - u sjevernom Iraku i Siriji nakon današnjeg napada u Ankari, rekli su sigurnosni izvori novinskoj agenciji Reuters.

Vijest je ubrzo potvrdilo tursko ministarstvo obrane priopćilo da su njegovi zrakoplovi izveli zračne napade na "terorističke mete" u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji, prenosi Sky News. Ukupno su pogođene 32 mete, priopćilo je ministarstvo, dodajući kako su ubijeni "mnogi" članovi PKK-a. Ministarstvo je također priopćilo da se operacije iz zraka nastavljaju.

Niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za teroristički napad na obrambenu tvrtku u glavnom gradu Turske, ali su visoki vladini dužnosnici u Ankari uprli prstom u kurdsku militantnu skupinu PKK.


20:40 Ministar obrane Yasar Guler također je govorio o vjerojatnoj odgovornosti PKK-a.

„Kao što to uvijek rade, pokušali su poremetiti mir naše nacije izvođenjem prezira vrijednog nečasnog napada”.

"Uvijek kaznimo te zločince PKK-a kako to zaslužuju, ali oni nikada ne dolaze k sebi. Nećemo odustati od progona dok i posljednji terorist ne bude eliminiran. Patit će zbog toga što su učinili", dodao je.

PKK se nekoliko desetljeća bori protiv turskih vlasti, a terorističkom organizacijom proglasili su ga i Sjedinjene Države i Europska unija.

image

Glavna prometnica koja vodi do TUSAS-a

Adem Altan/Afp
image

Taksi automobil kojim su se dovezli teroristi

Adem Altan/Afp

20:20 Broj poginulih u terorističkom napadu u Turskoj povećao se na 5. Ozlijeđene su 22 osobe, od kojih dvije teško. Brojke stradalih ažurirao je ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya.

- Identifikacija dvoje terorista je u tijeku. Teroristički napad je vrlo vjerojatno povezan s PKK-om (kurdska militantna teroristička skupina), to je naša procjena. Javnost ćemo o rezultatima istrage obavijestiti kada budemo imali podrobnije informacije, rekao je.

- Prema načinu na koji je ova akcija izvedena sumnjamo da je najvjerojatnije riječ o PKK-u, rekao je ministar.

image

Kola hitne pomoći u blizini kompleksa Turske zrakoplovne industrije

Adem Altan/Afp
image

Kola hitne pomoći u blizini kompleksa Turske zrakoplovne industrije

Adem Altan/Afp

18:50 Ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya izvijestio je o detaljima terorističkog napada na sjedište Turske zrakoplovne industrije.

Kako je rekao, napad se dogodio u 15.26 sati. Dvojica terorista, muškarac i žena, koji su izveli napad, su neutralizirani, rekao je.

- Čim otkrijemo identitet napadača, objavit ćemo koja je teroristička organizacija izvela napad, rekao je.

Na prvim snimkama s mjesta napada vidi se da je dvoje napadača izašlo iz taksija te su odmah počeli pucati na civile te su krenuli prema zgradi. Sve su snimile nadzorne kamere. Dok je teroristkinja viđena ispred zgrade, drugi terorist, naoružan jurišnom puškom, snimljen je kako ulazi u zgradu.


17:45 Čini se da je napad na sjedište TUSAS-a okončan, tvrdi lokalni dužnosnik.

Kako je ranije rečeno, dvojica napadača su neutralizirana, ali nije posve jasno koliko ih je točno bilo.

Selim Cirpanoglum, načelnik okruga Kahramankazan, rekao je za Associated Press da je napad na tvrtku završen - ali nije mogao iznijeti više detalja.

Pojedinosti o navodnoj talačkoj krizi također su još uvijek nepoznati.

image

Turska policija u bizini kompleksa Turske zrakoplovne industrije

Adem Altan/Afp
image

Turska policija u bizini kompleksa Turske zrakoplovne industrije

Adem Altan/Afp
image

Turska policija u bizini kompleksa Turske zrakoplovne industrije

Adem Altan/Afp

17:32 Oglasio se i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan koji boravi u Kazanu u sklopu summita zemalja BRICS-a.

- Četiri su osobe ubijene, a 14 je ozlijeđenih. Osuđujem ovaj gnjusni teroristički napad, poručio je.


17:29 Ured glavnog javnog tužitelja u Ankari započeo je istragu o napadu, izvijestio je Yılmaz Tunç, turski ministar pravosuđa.

U objavi na X-u spominje da su predmetu dodijeljeni jednom zamjeniku glavnog državnog odvjetnika i osmero državnih odvjetnika.


17:24 Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte komentirao je napad u Turskoj rekavši da se radi o ‘vrlo zabrinjavajućem‘ događaju.

- NATO daje podršku savezniku Turskoj. Snažno osuđujemo terorizam u svim oblicima i pomno pratimo razvoj događaja, poručio je.

image

Turska policija u bizini kompleksa Turske zrakoplovne industrije

Adem Altan/Afp
image

Turska policija u bizini kompleksa Turske zrakoplovne industrije

Adem Altan/Afp

16:55 U kompleks Turske zrakoplovne industrije stigao je ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya.

“U terorističkom napadu na objekte TUSAS-a neutralizirana su dvojica terorista. Nažalost, u napadu su trojica mučenika ubijena, a 14 osoba je ozlijeđeno. Osuđujem ovaj gnusni napad. Naša borba će se nastaviti sve dok posljednji terorist ne bude neutraliziran", izvijestio je po dolasku.


16:50 Načelnik pokrajine Kahramankazan priopćio je da su tri osobe ubijene u napadu na sjedište TUSAS-a. Selim Çırpanoğlu tvrdi da je pet osoba pritom ranjeno.


16:40 Snimke koje su objavljene na društvenim mrežama prikazuju ljude kako traže zaklon dok odjekuju snažne eksplozije i čuju se pucnjevi.

Snimke nadzornih kamera prikazuju muškarca u civilu s ruksakom i jurišnom puškom.

Među napadačima je i jedna žena, također s jurišnom puškom.

Zaposlenici su odvedeni na sigurno područje, javila je televizija HaberTurk.


Turske vlasti objavile su da je izvršen smrtonosni napad na sjedište Turske zrakoplovne i svemirske industrije (Turkish Aerospace Industries, TUSAS) u blizini Ankare, dok su mediji izvijestili o snažnoj eksploziji i prikazali snimke razmjene vatre, javlja Reuters.

"Izveden je teroristički napad na objekte TUSAS-a u Kahramankazanu u Ankari. Nažalost, imamo mučenike i ozlijeđene ljude", objavio je turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya na društvenoj mreži X.

Turski ministar unutarnjih poslova rekao je da je velik broj mrtvih i ranjenih, kako prenosi Al Jazeera.

TUSAS je jedna od najvažnijih obrambenih i zrakoplovnih tvrtki u Turskoj i proizvodi Kaan, prvi turski borbeni zrakoplov. Lokalni mediji javljaju da su se eksplozija i pucnjava dogodili ispred sjedišta TUSAS-a, koji je udaljen oko 40 kilometara od Ankare.

Zasad se ne zna tko bi mogao stajati iza napada. Kurdski militanti, Islamska država i ljevičarski ekstremisti u prošlosti su izvodili napade na mete u Turskoj.

Kako javlja turski NTV, skupina napadača stigla je do ulaza u kampus taksijem, dok se odvijala smjena zaštitara. Navodno je barem jedan napadač detonirao bombu, dok su drugi ušli u kampus. NTV javlja da još uvijek traje pucnjava i da su napadači možda uzeli za taoce dio osoblja tvrtke.

Turski CNN također javlja da se u zgradi sjedišta još uvijek nalaze dvojica terorista te da postoji mogućnost da su zarobili neke zaposlenike. Objavili su i fotografije napadača.

Jake snage sigurnosti, kola hitne pomoći i vatrogasci poslani su na kampus u blizini Ankare, a zaposlenici tvrtke su prebačeni na sigurno.

Ministar Yerlikaya pozvao je javnost da prati službena izvješća o događaju, dok je turski Centar za borbu protiv dezinformacija apelirao na građane da ne pridaju važnost neprovjerenim navodima vezano za zbivanja ispred TUSAS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 23:49