NEW YORK, 11. RUJNA

Šokantan obrat nakon 23 godine: ‘Donijeli smo odluku. To je najbolji put do pravde!‘

Obitelji su u nevjerici, republikanci napali Bidenovu administraciju...

New York, 11. rujna 2001. godine

 Dennis Van Tine/imago Stock&people/profimedia/Dennis Van Tine/imago Stock&people/profimedia

Trojica muškaraca optuženih za planiranje terorističkih napada u SAD-u 11. rujna 2001. godine sklopili su predsudski sporazum, izvijestilo je američko Ministarstvo obrane. Dogovor je prvi put objavljen u pismu koje su tužitelji poslali obiteljima žrtava.

- Odluka o prihvaćanju dogovora nije donesena olako. To je najbolji put do pravde - izjavio je glavni tužitelj i kontraadmiral Aaron Rugh.

Khalid Sheikh Mohammad, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash i Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi proveli su godine bez suđenja u bazi američke mornarice Guantanamo Bay na Kubi, a prema pisanju američkih medija, izjasnit će se krivima u zamjenu za pristanak tužiteljstva koje za njih neće tražiti smrtnu kaznu. Uvjeti nagodbe o priznanju krivnje još nisu objavljeni, objavio je BBC.

"U zamjenu za ukidanje smrtne kazne, trojica optuženih pristali su priznati krivnju za sva kaznena djela za koja ih se tereti, uključujući ubojstvo 2976 ljudi navedenih u optužnici", navodi se u pismu glavnog tužitelja. Dotični su optuženi za napade na civile, ubojstva kršenjem zakona rata, otmice i terorizam. Očekuje se da će službeno izjasniti na sudu već sljedeći tjedan.

Khalid Sheikh Mohammad smatra se arhitektom napada, u kojem su teroristi oteli putničke zrakoplove i zabili ih u Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon izvan Washingtona. Četvrti avion srušio se u polje u Pennsylvaniji.

Mohammad, inženjer školovan u SAD-u, zarobljen je s Hawsawijem u Pakistanu u ožujku 2003. godine.

image

Uhićenje Khalida Sheikha Mohammada u Pakistanu

Aamir Qureshi/afp/profimedia/Aamir Qureshi/afp/profimedia

Tužitelji tvrde da je dotični ideju o otmici aviona predstavio vođi al-Qaide, Osami bin Ladenu, a kasnije je i pomogao u regrutiranju te obuci nekih otmičara. U Guantanamo Bayu bio je podvrgnut brojnim tehnikama ispitivanja, uključujući i tzv. "waterboardingu", tj. simuliranom utapanju, najmanje 183 puta prije nego što je američka vlada zabranila tu praksu.

U rujnu prošle godine administracija Joea Bidena navodno je odbacila uvjete nagodbe o priznanju krivnje s pet muškaraca držanih u bazi američke mornarice na Kubi, uključujući Mohammada. Oni su od predsjednika navodno tražili jamstvo da neće biti držani u samici i da će imati pristup liječenju traume.

Jim Smith, čija je supruga umrla u terorističkim napadima, rekao je za New York Post da su "obitelji žrtava čekale 23 godine da dođu na sud kako bi se zabilježilo što su te životinje učinile njihovim voljenima".

- Oduzeli su nam tu priliku. Trebali su dobiti najgoru kaznu - dodao je.

I republikanci su brzo napali Bidenovu administraciju zbog postizanja dogovora s optuženima. Čelnik manjine u Senatu, Mitch McConnell, osudio je taj potez te ga nazvao "odvratnim odricanjem od odgovornosti vlade da brani Ameriku i osigura pravdu".

Podsjetimo, napadima al-Qaide 2001. u New Yorku, Virginiji i Pennsylvaniji poginulo je skoro 3000 ljudi. Bio je to najsmrtonosniji napad na američkom tlu od japanskog napada 1941. na Pearl Harbour na Havajima, gdje je ubijeno 2400 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 19:49