SPORNI PUT U MOSKVU

Šokantan Orbanov potez digao buru u Bruxellesu, oglasio se Borell: ‘Nema nikakvo pravo da nas zastupa!‘

Mađarska trenutno obnaša funkciju rotirajućeg predsjedavanja Vijećem do 31. prosinca 2024. godine

Viktor Orban

 John Thys/Afp

Šokantan posjet premijera Mađarske Viktora Orbana Moskvi, samo pet dana nakon što je ta zemlja preuzela predsjedavanje Europskom unijom, je izazvao buru reakcija u Bruxellesu. Iako se očekivalo da će Mađarska predsjedavati kao iskreni posrednik između EU zemalja, i ostaviti po strani nacionalnu poziciju, čini se da je Orban odlučio suprotno.

Kako bi se distancirali od Orbana u EU su poručili da on, iako predsjedavajući, nema ovlasti nastupati u odnosima s trećim zemljama u ime Europske unije.

U priopćenju za medije visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koji je i šef zajedničke vanjske politike unije, je rekao da je ovaj posjet isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije.

- Mađarska trenutno obnaša funkciju rotirajućeg predsjedavanja Vijećem do 31. prosinca 2024. godine. To joj ne daje za pravo bilo kakvo zastupanje unije u vanjskoj politici jer je to ovlast predsjednika Europskog vijeća na razini šefova država ili vlada i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost na razini ministara - poručio je Borrell.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost naglašava da Orban nije dobio nikakav mandat od EU Vijeća za posjet Moskvi.

- Stav EU o ruskom činu agresije protiv Ukrajinu je iznesen u brojnom zaključcima Vijeća. Taj stav isključuje kontakte između EU i predsjednika Putina. Mađarski premijer stoga ne predstavlja EU u bilo kakvom smislu. Uz to vrijedno je spomenuti da je predsjednik Putin optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda i uhidbeni nalog je objavljen zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju - stoji u priopćenju visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 06:20