EKSKLUZIVA CNN-A

Šokantne informacije cure iz Tajne službe, misterij poprima nevjerojatne konture: ‘Kako se onda uspio toliko približiti?‘

Kažu i da su više puta upozoravali na održavanje skupova

Donald Trump, Butler, Pennsylvania

 /Profimedia

Američke vlasti su u proteklim tjednima dobile podatke o iranskoj zavjeri koja uključuje pokušaj ubojstva Donalda Trumpa, ekskluzivno prenosi CNN. Kako im je potvrdilo više neimenovanih izvora upućenih u situaciju, Tajna služba je tijekom posljednjih tjedana stoga “povećala sigurnost” u vezi bivšeg predsjednika.

Atentat u subotu zbog toga je otvorio nova pitanja o sigurnosnim propustima, jer im je dužnosnik američke nacionalne sigurnosti, kako piše CNN, rekao da su Tajna služba i Trumpova kampanja već bili upoznati s prijetnjom iz Irana prije incidenta.

Thomas Matthew Crooks, koji je neuspješno pokušao izvršiti atentat na Trumpa, nije bio povezan sa zavjerom.

- NSC je izravno kontaktirao USSS na višoj razini kako bi bili apsolutno sigurni da prate najnovija izvješća. USSS je podijelio informaciju s voditeljem pratnje i Trumpova kampanja je bila svjesna prijetnje koja se razvija. Tajna služba je povećala resurse i sredstva za zaštitu bivšeg predsjednika, sve je to bilo uoči subote - prenosi riječi svojih izvora CNN.

Trumpova kampanja nije htjela komentirati jesu li bili upoznati s prijetnjom iz Irana, iako je Anthony Guglielmi, glasnogovornik Tajne službe, u nedjelju potvrdio da su nedavno dodali zaštitne resurse sigurnosnoj pratnji bivšeg predsjednika.

Dužnosnici Tajne službe, također su navodno više puta upozorili protiv održavanja skupova na otvorenom i u jednom periodu su se prestali održavati spontani neslužbeni događaji na kojima Tajna služba nije unaprijed provjerila goste, dodaju izvori CNN-a.

Iran je u više navrata obećao osvetu za ubojstvo Qasema Soleimanija, zapovjednika Islamske revolucionarne garde iranske vojske, u siječnju 2020. godine. Dvije godine kasnije, Ministarstvo pravosuđa je najavilo kaznenu prijavu protiv člana IRGC-a zbog pokušaja organiziranja atentata na Johna Boltona, koji je bio Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Tužitelji su vjerovali da se radilo o odmazdi za Soleimanijevo ubojstvo. Bivši državni tajnik Mike Pompeo također je navodno bio meta iranskih zavjera. Iako su službe mjesecima bile zabrinute zbog potencijalnih atentata na bivše Trumpove dužnosnike i bivšeg predsjednika, neimenovani izvori tvrde da je sada prijetnja značajno porasla.

Kako navodi i BBC, nove informacije zaista otvaraju pitanje kako se atentator uspio toliko približiti bivšem američkom predsjedniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 01:50