PRVA LINIJA SPECIJAL

Sovjetske armije padale su jedna za drugom, Wehrmacht je bio nadomak Moskve, a onda preokret: ‘Tu je Hitler izgubio rat‘

U tri epizode podcasta obradili smo ključne događaje, bitke, osobe, ali i politički, ekonomski i društveni kontekst Operacije Barbarossa

Prizor snimljen tijekom Operacije Barbarossa

 Profimedia/

Mnogi će reći da je Hitlerova odluka da napadne Sovjetski Savez u lipnju 1941. godine bila njegova najveća greška, koja ga je gurnula u brutalni rat iscrpljivanja u kojem je na kraju trijumfirala Staljinova Crvena Armija.

S tim zaključkom slaže i Matija Blaće, stručni komentator s YouTube kanala Codex Militaria s kojim smo u tri epizode podcasta Prva linija vrlo opširno obradili ključne događaje, bitke, osobe, ali i cijeli vojni, politički, ekonomski i društveni kontekst Operacije Barbarossa.

U prvom nastavku bavili smo se razlozima koji su uvjerili nacističkog diktatora da napadne SSSR, analizirali pripreme Wehrmachta za napad, kao i (nedovoljne) pripreme Sovjeta za rat. Također se osvrćemo i na odnos snaga dvije sile netom pred sam početak operacije.

U drugom nastavku okrećemo se samom početku operacije, 22. lipnja 1941., i ogromnom šoku koji su sovjetske snage doživjele u prvih nekoliko tjedana operacije kada se činilo da su njemačke snage praktički nezaustavljive. Sve tri grupe njemačkih armija (Sjever, Centar i Jug) brzo su napredovale, a SSSR je u samo nekoliko tjedana ostao bez više od milijun ljudi, što ubijenih, što ranjenih, a što zarobljenih. Ogromne gubitke imali su i u vojnoj tehnici, a naročito je u prvih nekoliko dana stradala sovjetska avijacija.

Iako su se neki u Njemačkoj, uključujući nakratko i samog Hitlera, poveselili da će se Sovjetski Savez raspasti, to se ipak dogodilo. Već od sredine srpnja Crvena armija se bolje organizira, pokreću se i veći protunapadi (iako neuspješni), a čak i ogromne bitke koje Nijemci dobivaju (za Smolensk, Kijev itd.) zapravo pokazuju da stvari neće ići tako jednostavno kao što se to u Berlinu zamislilo.

Konačno, u trećem nastavku osvrnuli smo se na Bitku za Moskvu, početnim uspjesima Nijemaca koji su došli nadomak glavnog grada SSSR-a te potom velike zime i preokreta koji je doveo do sovjetskih protuofenziva kojima su Wehrmacht odbacili stotine kilometara na zapad.


Ispod možete pogledati treći dio serijala o Operaciji Barbarossa

Ispod možete pogledati drugi dio serijala o Operaciji Barbarossa

Ispod možete pogledati prvi dio serijala o Operaciji Barbarossa


Također, naš stručni sugovornik u ovom serijalu, Matija Blaće, na svojem je YouTube kanalu Codex Militaria objavio video o sovjetskom tenku T-34, koji je bio vrlo važan tijekom ne samo Operacije Barbarossa, nego cijelog Drugog svjetskog rata. Taj video možete pogledat ispod, a pozivamo vas i da pregledate Matijin YouTube kanal.


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 17:03