IZAZVAO GA PIROMAN

Spaljeno područje veće od Los Angelesa: Požar u Kaliforniji četvrti je najveći u povijesti te savezne države

Imali smo grmljavinske oluje koje su nam donijele probleme. Munje su faktor oko kojeg se brinemo, rekao je Christopher Young

Požar u Kaliforniji

 Tayfun Coskun/Anadolu Via AFP

Više od 6000 vatrogasaca u subotu se nastavilo boriti s golemim požarom koji se sad smatra četvrtim najvećim požarom u povijesti Kalifornije, vrućine ne donose olakšanje, a dužnosnici su rekli da je 27 posto požara obuzdano.

"Imali smo grmljavinske oluje koje su nam donijele probleme. Munje su faktor oko kojeg se brinemo", rekao je glasnogovornik kalifornijskog Odjela za šumarstvo i zaštitu od požara, Christopher Young.

Požar je izazvao navodni piroman koji je 24. srpnja gurnuo zapaljeni automobil niz jarak u blizini grada Chico u Kaliforniji. Od tad je spaljeno više od 162.200 hektara zemljišta ili područje veće od grada Los Angelesa.

image

Požar u Kaliforniji

Kyle Grillot/AFP

Uhićeni 42-godišnji muškarac do subote se nije izjasnio o krivnji, ali optužen je za podmetanje požara i zadržan bez odobrene jamčevine, rekli su dužnosnici.

Više od 560 domova i drugih objekata uništeno je otkako je požar izbio prije 11 dana. Požar je u subotu obuzdan 27 posto, izvijestili su dužnosnici.

Da bi se došlo do požarnih linija, potrebna su dva do tri sata zbog neravnog i nepristupačnog terena, kažu dužnosnici. Neke vatrogasce do požarnih linija prevoze helikopterima, a očekuje se da će neki tamo ostati danima.

U SAD-u je sezona šumskih požara počela intenzivno što predstavlja rizik za opterećenje vatrogasnih resursa. Centar je već zatražio pomoć od vatrogasaca u Australiji i Novom Zelandu, koji će početi dolaziti od 7. kolovoza i bit će raspoređeni u Oregonu i Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 01:01