PEDRO SANCHEZ

Španjolski premijer pozvan svjedočiti o navodnoj korupciji i zloupotrebi položaja njegove supruge

Pedro Sanchez odbacio je optužbe kao neutemeljene i tvrdio da su namještene od strane njegovih neprijatelja s desnice

Begona Gomez i Pedro Sanchez

 Juan Medina/AFP

Španjolski premijer Pedro Sanchez u utorak je pozvan svjedočiti u slučaju o navodnoj korupciji i zloupotrebi položaja njegove supruge, koji ga je u travnju primorao da razmotri ostavku sa svoje funkcije, a u njegov ured je tijekom jutra stigao španjolski sudac istrage kako bi ga saslušao kao svjedoka.

Španjolsko pravosuđe istražuje je li Begona Gomez koristila svoju moć premijerove supruge kako bi osigurala sponzorstvo za fakultet na kojem je radila. Sanchez je odbacio te tvrdnje.

Sanchez je ranije odbacio te optužbe kao neutemeljene i tvrdio da su namještene od strane njegovih neprijatelja s desnice.

Prema španjolskom zakonu bliski srodnici i supruge mogu odbiti odgovarati na pitanja suca.

Istražni sudac Juan Carlos Peinado u utorak ujutro stigao je u sjedište španjolske vlade gdje je i Sanchezova rezidencija, izvijestio je Reutersov novinar. Ta agencija piše kako je riječ o posjetu bez presedana suca premijeru.

Uz njega su bili i savjetnik, predstavnici istražitelja i odvjetnik krajnje desne stranke Vox, koja je koristila pravni mehanizam koji omogućuje pojedincima da podižu kriminalne tužbe protiv trećih strana.

Mala skupina prosvjednika okupljena ispred palače La Moncloa uzvikivala je slogane protiv Sancheza i njegovih socijalista.

Prvi je to put da je neki španjolski premijer pozvan da svjedoči na sudu, otkad je Mariano Rajoy pozvan kao svjedok 2017. u slučaju korupcije koji je rezultirao kaznenim progonom njegovih kolega iz konzervativne Narodne stranke te konačno 2018. do izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi i dolaska Sancheza na vlast.

Španjolski premijer istaknuo je svoje pravo na šutnju pred sucem koji vodi slučaj, rekli su odvjetnici nekoliko organizacija uključenih u postupak, prenijela je agencija France Presse.

Ovo saslušanje, koje je održano u palači Moncloa, službenoj rezidenciji premijera, završilo je nakon "skoro 20 minuta", rekla je novinarima Marta Castro, odvjetnica krajnje desne stranke Vox, koja je bila prisutna tijekom saslušanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:07