NAPOKON

USPJEŠAN KRAJ DRAMATIČNE OPERACIJE: Iz špilje spašeni svi dječaci i njihov trener! Premijer otkrio što su dječacima dali prije početka akcije

 
 Twitter

Svih 12 dječaka i trener spašeni su iz poplavljene špilje u Tajlandu u kojoj su bili zatočeni više od dva tjedna, objavili su danas tajlandski marinci, čime je uspješno okončana opasna operacija spašavanja koju je pratio cijeli svijet.

"Dvanaest 'veprova' i trener izvučeni su iz špilje", objavili su tajlandski marinci na svom službenom profilu na Facebooku.

Nogometna momčad "Veprovi" i njihov trener ostali su zarobljeni u špilji 23. lipnja dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chuiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele u špilji i više nisu mogli izaći.

(180709) -- CHIANG RAI, July 9, 2018 () -- Rescuers transport rescued young soccer team members in Chiang Rai, Thailand, July 8, 2018. Four boys out of a total of 12 young soccer team members and their coach have been rescued after being trapped in a cave in northern Thailand for more than two weeks, a Thai official in charge of the rescue operation told reporters Sunday., Image: 377301545, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Britanski ronioci pronašli su ih prošli ponedjeljak gladne, šćućurene u mraku na blatnom nasipu u djelomično poplavljenoj špilji nekoliko kilometara unutar kompleksa.

Nakon višednevnog proučavanja i traženja načina za izvlačenje dječaka i trenera, u nedjelju je pokrenuta spasilačka operacija i izvučena su četvorica dječaka privezana za ronioce.

July 6, 2018 - Chiang Rai, Thailand - Rescuers carry a giant water pump into a cave in Chiang Rai. With more rain coming, Thai rescuers are racing against time to pump out water from a flooded cave before they can rescue 12 boys and their soccer coach with minimum risk, officials said Thursday., Image: 377057425, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Još četvorica spašena su u ponedjeljak, a posljednja četvorka i njihov trener izvučeni su na sigurno u utorak.

Slavlje zbog uspješnog spašavanja bit će zasjenjeno zbog smrti bivšeg tajlandskog mornaričkog ronioca koji je smrtno stradao u špilji.

Airmen from the U.S. Indo-Pacific Command (USINDOPACOM) prepare their tactical gear in preparation for a combined land survey with Royal Thai Army partners on June 29, 2018, at Chiang Rai, Thailand. The search and rescue team consists of pararescuemen and survival specialists trained in rescue techniques and procedures, as well as their support personnel to help rescue a soccer team trapped in the Tham Luang Cave. Photo by /U.S. Air Force/UPI, Image: 377256025, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u špilju kako bi položio spremnike s kisikom duž rute za izvlačenje dječaka iz potopljenog špiljskog kompleksa.

------------------------------------------------------------------------------------

Tijek događanja pratili smo UŽIVO

14:30 Među onima koji su poslali poruke oduševljenja i čestitke spasiteljima je i britanska premijerka Theresa May. "Svijet je gledao i poklonit ćemo se svima koji su sudjelovali u spašavanju", poručila je May.

Tajlanski spasitelj su na Facebooku putem stranice organizacije poručili da ne znaju radi li se o čudu, znanosti "ili čemu".

(180709) -- CHIANG RAI, July 9, 2018 () -- Helicopters wait near the cave in Chiang Rai, Thailand, July 9, 2018.  Four boys out of a total of 12 young soccer team members and their coach have been rescued after being trapped in a cave in northern Thailand for more than two weeks, a Thai official in charge of the rescue operation told reporters Sunday. Operations are underway to rescue the rest of them., Image: 377301537, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

- Svih trinaest članova nogometnog kluba "Wild Boars" sad su izvan spilje - potvrdili su još jednom za javnost.

13:51 Iz špilje su spašeni i posljednji, dvanaesti dječak, ali i njihov trener! Tu su informaciju potvrdili tajlandski marinci.

Time je završena trodnevna operacija spašavanja 12 dječaka i njihova tenera iz poplavljene špilje u Tajlandu u kojoj su bili zatočeni više od dva tjedna.

------------------------------------

12:28 Spašen je i jedanaesti dječak. U pećini su ostali još samo jedan dječak i trener.

Iako neki mediji ističu da su dječacima bili dani anestetici kako bi preživjeli ovo putovanje, tajlandski premijer Prayut Chan-o-chau oštro je opovrgnuo te navode.

(180709) -- CHIANG RAI, July 9, 2018 () -- Rescuers work near the cave where 12 young soccer team members and their coach were trapped in Chiang Rai, Thailand, July 8, 2018. Four boys out of a total of 12 young soccer team members and their coach have been rescued after being trapped in a cave in northern Thailand for more than two weeks, a Thai official in charge of the rescue operation told reporters Sunday., Image: 377301570, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

- Tko normalan bi djeci dao tako nešto? Dali smo im nešto za opuštanje i da ne paničare. To su lijekovi kakve i ja koristim za opuštanje i prije pucanja oružjem, kazao je premijer.

--------------------------------

11:58 Guardian javlja kako je iz špilje izvučen i deseti dječak. To znači da su u pećini ostala još samo dvojica i njihov trener.

Slavni inovator i milijarder Elon Musk ranije je na Instagramu objavio video s prizorima iz pećine. Opširnije o njegovoj ponudi da svojom mini-podmornicom pomogne spasiteljima pročitajte OVDJE

Just got back from Cave 3

Objavu dijeli Elon Musk (@elonmusk)

---------------------------------

11:20 CNN i Reuters javljaju kako je iz špilje spašen i deveti dječak!

----------------------------------------

Spasioci u utorak nastavljaju s pripremama za treću operaciju spašavanja u kompleksu spilja u Tajlandu u kojoj su još ostala četiri dječaka i njihov nogometni trener.

Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narastao na osam. Dječaci su u špilji od 23. lipnja.

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži.

Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni.

Ljudi diljem Tajlanda slave jučerašnji uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart koju pohađa šest zatočenih dječaka.

"Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani", rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew.

"Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet", dodao je.

Danas poslijepodne nova akcija

Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika, a očekuje se da će iduća operacija krenuti danas poslijepodne po lokalnom vremenu, ako to dopuste meteorološke prilike.

No nisu htjeli otkriti hoće li u idućem pothvatu pokušati izvući svih petero preostalih, a dosadašnji plan bio je izvlačenje njih četvero.

"Ovisi o okolini. Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No ako to ne učini, to bi mogao biti izazov", zaključio je Narongsak.

Ćukušić: Prvo se izvlači fizički najjače, a zatim one najslabije

Specijalne postrojbe hrvatskih speleoronilaca unutar Hrvatske gorske službe spašavanja već su dva puta bile pozvane da krenu na put u Tajland, no oba su puta opozvani. Posljednji poziv za angažman stigao je od britanskoga GSS-a, koji vodi spašavanje, u subotu, dan prije nego što je počela akcija izvlačenja. No, budući da je ona krenula u dobrom smjeru, naši su opozvani.

- Dva puta smo se spremali i dva puta raspremali - rekao nam je Ivica Ćukušić koji je godinama bio na čelu hrvatskog tima speleoronilaca. Dodao je kako je na put trebalo krenuti troje naših speleoronilaca s peteročlanom talijanskom ekipom.

- Da smo krenuli, možda bi već svi dječaci bili izvan špilje jer, koliko smo mi upoznati sa situacijom, na terenu je samo šest speleoronilaca. Riječ je o Britancima, to su najbolji stručnjaci u ovom poslu, no zbog težine akcije tamo je trebalo biti još speleoronilaca - smatra. Za izvlačenje jednog dječaka potrebno je 11 sati: pet za dolazak do dječaka i šest za izlazak.

- Teško je iz udobnosti Zagreba pričati što i kako, ali koliko znamo, očito je da su pumpe za ispumpavanje učinile jako dobar posao. Ispraznile su dva od tri vodom ispunjena sifona tako da je vrijeme ronjenja vrlo kratko, što je u ovom slučaju najznačajnije za spašavanje - objašnjava Ćukušić.

- Ovakve akcije još nije bilo na svijetu. I upravo zato su prvi izvučeni fizički najspremniji dječaci. S njima se išlo, da se tako izrazim, u provjeru same akcije jer je spašavanje uvijek balans između maksimalne sigurnosti i minimalnog vremena. Budući da je prva akcija prošla dobro, krenulo se s izvlačenjem ostalih. Sad su prioritet oni najslabiji - tvrdi. (T. Mamić)

Elon Musk, vlasnik tvrtke Tesla Motors, poslao je još prošlog tjedna pomoć u svim oblicima koje je mogao, od baterija do pumpi za ispumpavanje vode, a ovaj je poslao i malu podmornicu koja na određeno vrijeme može izolirati osobe i priskribiti im dovoljno kisika.

- Nadam se da će biti korisno, stiže za 17 sati - tvitnuo je Musk još u nedjelju. - Ako sad ne bude korisno, možda bude u nekim budućim situacijama. Sinoć je opisao da se podmornica sastoji među ostalim od dijelova bivše rakete i da ju je nazvao po imeni nogometnog kluba dječaka koji su zatočeni u spilji, Wild Boar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:56