KOPNENA INVAZIJA

Specijalci IDF-a su spremni, stižu i Amerikanci, izraelski ministar zvao kolege u SAD-u i Njemačkoj: ‘Nećemo stati‘

Pentagon raspoređuje nekoliko tisuća dodatnih američkih vojnika s borbenim zrakoplovima na Bliski istok

Libanon

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Izraelske obrambene snage (IDF) pokrenule su u ponedjeljak navečer kopnenu ofenzivu u južnom Libanonu, po prvi put od rata s Hezbollahom 2006. godine, što predstavlja značajnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku. Prema izvješćima izraelskih medija, elitna 98. divizija predvodi operaciju, s jedinicom specijalnih snaga Egoz i 7. oklopnom brigadom.

IDF-ova 98. divizija, s otprilike 10.000 do 20.000 padobranaca i komandosa, povučena je iz Khan Younisa krajem kolovoza nakon višemjesečnih operacija u Pojasu Gaze i pridružila se 36. diviziji na sjevernom frontu. U ponedjeljak navečer zapovjednik Sjevernog zapovjedništva IDF-a, general-bojnik Uri Gordin, proglasio je tri pogranična naselja na sjeveru zemlje, Metula, Misgav Am i Kfar Giladi, zatvorenom vojnom zonom, što znači da je civilima zabranjen ulazak u ta područja. Prije nego što je izraelski politički i sigurnosni kabinet dao zeleno svjetlo za početak ograničenih napada na ciljeve Hezbollaha, 188. oklopna brigada i specijalna divizija Egoz protekla su dva tjedna izvodili vježbe, simulirajući razne scenarije u pograničnim područjima. IDF je također duž sjeverne granice rasporedio samohodne haubice, tenkove i ostala vojna vozila u pripremi za početak izvođenja akcija.

image

Pripadnici izraelske vojske

Idf/gpo/sipa Press/profimedia/Idf/gpo/sipa Press/profimedia

Prema IDF-u, "fokusirana i ograničena"operacija usredotočit će se na ciljeve Hezbollaha u blizini granice, koji predstavljaju prijetnju zajednicama sjevernog Izraela, s ciljem da se raseljenim stanovnicima omogući povratak kućama. Oko 60.000 izraelskih stanovnika i gotovo milijun Libanonaca bilo je prisiljeno napustiti svoje domove otkako je sukob Izraela i Hezbollaha eskalirao. IDF je dodao da je pješaštvo opremljeno naočalama za noćni vid krenulo izvoditi precizne napade, podržano zračnim udarima i topničkom vatrom.

Zapovjednik IDF-ove elitne postrojbe Egoz rekao je svojim vojnicima u ponedjeljak: "Imamo veliku privilegiju ispisati povijest ovdje na sjeveru, baš kao što smo to činili u Gazi... Počeli smo s operacijama niskog profila, ali danas krećemo u značajniji manevar, s ciljem vraćanja sigurnosti stanovnicima sjevera i omogućavanja njihovog sigurnog povratka kući. Ovo je ključno, budući da nismo izvodili kopnene manevre u Libanonu od 2006. godine".

U utorak u ranim jutarnjim satima, izraelski zračni napadi ciljali su nekoliko postrojenja za proizvodnju oružja i infrastrukturu Hezbollaha u četvrti Dahiya u Bejrutu, piše Telegraph.

image

Vojnici IDF-a

Jim Hollander/upi/profimedia/Jim Hollander/upi/profimedia

Kopnena invazija je imala trenutačne učinke na terenu. Libanonska vojska povukla se s nekoliko položaja uz granicu i pregrupirala u blizini rijeke Litani. Međunarodne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu također su započele evakuaciju svojih položaja blizu granice.

Izrael je također ispalio signalne rakete iznad palestinskog kampa Ein al-Hilweh blizu grada Sidona na jugu Libanona prije pokretanja zračnih napada. Meta tog napada navodno je bio Munir al-Maqdah, visoki dužnosnik Hezbollaha i zapovjednik Brigada mučenika al-Akse povezane s Fatahom. Nije jasno je li al-Maqdah preživio napad, ali prema izvješćima lokalnih medija, njegov sin je bio među pet poginulih. Izrael je također granatirao libanonske pogranične gradove Aita al-Shaab i Rmeish.

Ranije je za The Washington Post američki dužnosnik rekao da ih je Izrael obavijestio da će planirana kopnena operacija biti manjeg opsega od posljednjeg rata protiv Hezbollaha 2006. godine i da će se fokusirati na uklanjanje militantne infrastrukture duž granice kako bi se uklonila prijetnja za izraelske granične zajednice.

image

Libanon

Fadel Itani/afp/profimedia/Fadel Itani/afp/profimedia

U međuvremenu, Hezbollah je tijekom noći na utorak ispalio dvije rakete na područje Gornje Galileje, no one nisu prouzročile štetu jer su pale na otvorena polja. Desetak raketa, uključujući kratkodometne balističke rakete Noor i Fadi, ispaljeno je na sjever Izraela ponovno u ranim jutarnjim satima u utorak, od kojih su neke presretnute, dok su druge pale na otvorena područja. Izraelski sustav protuzračne obrane također je presreo dron iznad izraelskih teritorijalnih voda.

U Siriji su u izraelskom zračnom napadu u Damasku navodno ubijene tri osobe, uključujući Safaa Ahmad, voditeljicu sirijske državne televizije. Izrael je pokrenuo napade borbenim zrakoplovima i bespilotnim letjelicama iz "smjera okupiranog sirijskog Golana, ciljajući nekoliko točaka u Damasku," prema izvješću novinske agencije SANA.

U Iraku je prema izvješću Reutersa ispaljeno više raketa tipa Kaćuša u blizini Međunarodnog aerodroma u Bagdadu. Iako su početna izvješća navodila da su meta bile američke snage, američki obrambeni dužnosnik rekao je za Reuters da su "svi vojni pripadnici na broju i da vojne snage nisu bile meta, kako je ranije izviješteno." Dva iračka sigurnosna izvora rekla su za novinsku agenciju da je jedna od raketa izazvala požar i oštetila vozila u blizini "zgrada koje koristi iračke protuterorističke snage."

Međunarodna zajednica brzo je reagirala na ovaj značajan razvoj događaja. Pentagon raspoređuje nekoliko tisuća dodatnih američkih vojnika s borbenim zrakoplovima na Bliski istok, naglašavajući potencijal za šire regionalne implikacije. Njemačko veleposlanstvo u Bejrutu najavilo je evakuaciju određenih djelatnika i ranjivih njemačkih državljana iz Libanona. Humanitarne organizacije upozoravaju na nadolazeću krizu, posebno s obzirom na veliki broj raseljenih osoba i uništavanje kritične infrastrukture.

image

Libanon

Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ministar vanjskih poslova Israel Katz obavijestio je kolege iz nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Njemačku, da neće biti prekida vatre u Libanonu i da će se kampanja završiti samo raspadom Hezbollaha.

Ovaj sveobuhvatni rat protiv Hezbollaha predstavlja promjenu paradigme u borbi protiv nedržavnih aktera. Istovremenim angažmanom na vojnim, tehnološkim, ekonomskim i diplomatskim frontovima, Izrael ne samo da se bori protiv trenutnih Hezbollahovih sposobnosti već razbija cijeli njegov ekosustav, ističe američki think-tank Middle East Forum. Uspjeh ili neuspjeh ove operacije vjerojatno će utjecati na globalne strategije borbe protiv terorizma u godinama koje dolaze, potencijalno redefinirajući način na koji se nacije suočavaju s prijetnjama nedržavnih aktera sa sposobnostima nalik državnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 12:59