RASTU NAPETOSTI

Sramotna provokacija u Republici Srpskoj: Pogledajte čije su fotografije osvanule u blizini Srebrenice

Svega dva kilometra od Memorijalnog centra Srebrenica postavljene su slike poginulih pripadnika Vojske RS-a.

Prizori fotografija poginulih vojnika

 X

Vlasti Republike Srpske ponovno su, uoči obilježavanja obljetnice genocida u Srebrenici, poredale duž prometnice Bratunac-Potočari, u blizini Srebrenice, fotografije poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske, prenosi Federalna.ba.

Rastu napetosti u tom dijelu Bosne i Hercegovine kako se približava obljetnica strašnog pokolja nad 8000 Bošnjaka, što su ga počinile snage vojske RS sredinom srpnja 1995. godine.

Svega dva kilometra od Memorijalnog centra Srebrenica postavljene su slike poginulih pripadnika Vojske RS-a.

Reagirali su iz OHR-a koji su tražili da se uklone fotografije s ograde iza kojih se nalaze prostorije u kojima djeluje Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Da ovakve aktivnosti u vrijeme priprema za obilježavanje 11. srpnja nisu baš usmjerene na sjećanje i odavanje počasti, dokazuje i činjenica da je prije dvije godine policija naredila uklanjanje istih fotografija, a Tužiteljstvo RS-a podnijelo kaznenu prijavu protiv Srđana Rankića, tadašnjeg načelnika općine Bratunac, zbog kaznenog djela Javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje.

Podsjetimo, čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u subotu je vrijeđao Bošnjake tvrdeći da"genetski mrze Srbe", a lažno je tvrdio kako je novi glavni tajnik NATO-a Mark Rutte izjavio da je Srebrenica "najveća prevara u povijesti".

Dodik je novu salvu uvreda i neistina iznio upravo u Bratuncu tijekom komemoracije posvećene Srbima koji su na tom području ubijeni tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

Kazao je kako su njihova stradanja učinak politike "od Paga i Jadovnog preko Jasenovca" a da su za zločine u posljednjem ratu krivi Bošnjaci-muslimani koji su, po Dodikovu tumačenju, u istočnu Bosnu planski doseljeni samo da bi se razdvojilo Srbe s dvije obale Drine.

Slične tvrdnje iznio je i srbijanski premijer Miloš Vučević koji je kazao kako su zločini nad Srbima u istočnoj Bosni nastavak genocidne politike usmjerene protiv Srba.

"Željeli su nas kazniti zato što smo se naselili na obje obale Drine, jer po njima je Drina granica istočne i zapadne hemisfere. Zato su nas klali, ubijali, raseljavali i u Prvom, i u Drugom, i u posljednjem ratu", kazao je Vučević u zapaljivom govoru.

Dodik je dodatno ponovo nijekao zločin genocida u tek nekoliko kilometara udaljenoj Srebrenici ustvrdivši kako je sve to tek golema laž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 17:20