‘PROBUDI SE, SRBIJO‘

Srbi zbog ležaljki divljali na plaži blizu ‘svetilišta‘, bacali ih more: Ali nisu dobro pročitali što piše na ploči iza njih...

U komentarima su neki zazivali i veći angažman srpskih vlasti

Bacanje ležaljki u more

 Screenshot Facebook

- Moj kum u akciji. Bacamo ležaljke, čuje se glas na videu koji prikazuje muškarca u crnoj majici kako na plaži radi reda među ležaljkama. Neke samo prevrne, a neke čak baci i u more.

- Stavili su ležaljke na svetilište, objašnjava glas autora snimke dok kameru okreće prema spomen-ploči koja se nalazi iza te male plaže, pa postaje jasniji i motiv za ovu akciju. Riječ je o maloj plaži na grčkom otočiću Vido kod Krfa, na kojem je stradalo mnoštvo srpskih boraca u Prvom svjetskom ratu, piše Dnevnik.hr.

- Američka korporacija zakupila je pravo korištenja zemljišta i izgradila plažu, protiv čega se bore i Grci. Aktualni gradonačelnik Kerkyre došao je sat vremena nakon nas i naredio da se ležaljke uklone. No stanari su uporni, ali trebamo biti uporni i mi, napisao je korisnik Facebooka koji je objavio video.

‘Probudi se, Srbijo!‘

U komentarima su akciju snimatelja i njegova kuma podržali i brojni korisnici te društvene mreže. Neki su zazivali i veći angažman srpskih vlasti da se zaštiti to područje.

Snimka je podijeljena i na stranici Grčka uživo uz poruku: ‘Probudi se, Srbijo! Deda moj ovo ne bi vam oprostio...‘.

Međutim, spomen-ploča postavljena iza te plaže nema veze sa stradanjima u Prvom svjetskom ratu, već je ona postavljena u spomen Rusima i Grcima koji su poginuli tijekom oslobađanja Krfa 1799. godine. Na tom su mjestu postavljena i dva jarbola na kojima su su se od 2011. godine, kad je ploča postavljena, vijorile grčka i ruska zastava. Ruska je jedno vrijeme bila skinuta nakon napada na Ukrajinu, no opet je vraćena, piše Blic.

Snimku možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:29