VATRENA TRAGEDIJA

SRPSKI BAUŠTELCI IZGORJELI U SIBIRU 'U općem su metežu polugoli iskakali iz kreveta i bježali'

 Zvonimir Barišin / CROPIX

Gradilište na poluotoku Jamal na sjeveru Sibira u noći na nedjelju zahvatio je požar, u kojem je prema najnovijim informacijama, poginulo šest radnika iz Srbije. U trenutku izbijanja vatre, na gradilištu je bilo oko 200 srpskih radnika, koji su u Rusiju otišli preko tvrtke 'Velestroj'.

Kako prenosi Blic , koji se poziva na agenciju Beta, podaci o poginulima su preliminarni i dobiveni su iz ruskih izvora, a više detalja znat će se kasnije.

- Pronađeni su ostaci četiri tijela, a za tijelima dvojice radnika se traga. Na licu mjesta je policija i sve druge službe Ruske Federacije. Nažalost, svih šest nastradalih je iz Srbije. Na gradilištu se nalazi i čovjek koji je izgubio sina i brata - kaže za Blic izvor s mjesta događaja.

U požaru je izgorio dio smještajnog bloka u okviru gradilišta, koji je obuhvaćao oko 80 soba. Riječ je o montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Rusije, Kirgistana i Bjelorusije.

Uzrok i dalje nije utvrđen, ali najvjerojatnije se zapalila prostorija u kojoj su radnici sušili odjeću.

- Sigurnosne procedure u kolektivnom smještaju se ne poštuju. U prostoriji od 12 kvadrata ponekad boravi po četiri ili čak šest radnika. Opasnost je još veća zbog činjenice da zaposleni, koji čitav dan provedu na temperaturama od 30 stupnjeva ispod nule, u barakama ne gase grijalice čak ni kada idu na spavanje - kaže za Blic jedan radnik 'Velestroja' koji je prošle godine boravio na jednom od gradilišta u Jamalskoj oblasti.

Više desetaka soba u potpunosti je izgorjelo pa su radnici ostali bez osobnih stvari, dokumenata i telefona. Obitelji i dalje pokušavaju stupiti u kontakt s njima, no komunikacija je znatno otežana.

- Čuo sam da su ljudi iskakali iz kreveta polugoli i bježali van. U općem metežu zaboravljali su u sobama mobitele. Pokušavam stupiti u kontakt s kolegama, ali nema odgovora - kaže jedan radnik iz Srbije.

'Velestroj' već godinama šalje varioce, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Obim posla je tijekom posljednjih mjeseci znatno manji, uslijed sankcija nametnutih zbog krize na istoku Ukrajine.

- Nekada smo zarađivali po šest dolara na sat, a sada je zarada smanjena za 30 posto. Ima i onih koji odlaze u Sibir za četiri dolara po satu. Za 12-satni rad na izuzetno niskim temperaturama, bez ijednog slobodnog dana i gotovo bez kontakta s obitelji, to je jako malo - kaže radnik 'Velestroja'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:09