NIKAD VEĆA NERVOZA

Srpski politički analitičar: ‘Ovo što se događa u Srbiji opasnije je od Kosova, a maltretiranja na granici nisu slučajna‘

Istaknuo je da je najgore od svega što se na popisima za verbalni delikt ne nalaze kriminalci

Aleksandar Vučić

 Filip Stevanovic/Anadolu Via Afp

Vlast u Srbiji zabranjivanjem ulaska u ovu zemlju i maltretiranjem pojedinaca na granici pokazuje da je nervoznija nego ikad.

Ovo je u razgovoru za Klix.ba kazao politički analitičar iz Srbije Boško Jakšić kada su ga novinari pozvali da prokomentira sve češće probleme za poznate regionalne ličnosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kad ulaze u Srbiju.

"To je dvostrani proces. S jedne strane, nekima se zabranjuje ulazak ili se maltretiraju prilikom ulaska u Srbiju, a s druge strane imate primjere u kojima se deportiraju za Rusiju ili Bjelorusiju oni koji su oponenti režima Putinovog ili Lukašenkovog. Uz sva saznanja što njih tamo čeka, srpske vlasti se ozbiljno poigravaju s međunarodnim pravom", kazao je.

Istaknuo je da je najgore od svega što se na popisima za verbalni delikt ne nalaze kriminalci ili teroristi na osnovu podataka dobivenih od Interpola, nego se nalaze razni pjesnici, književnici i u posljednjem slučaju Severina.

Smatra da je to manifestacija iskazivanja sile koja ne samo da će se vlastima obiti o glavu, nego može imati trajnu posljedicu stvaranja lošeg imidža Srbije u svijetu.

"Ljudi su se ovdje dugo borili da se oslobode imidža koji je Srbija stekla u vremena Slobodana Miloševića. Sad se ta ista slika ponovno šalje svijet. Ako se netko pita je li to slučajno, odgovor je ne. To su racionalno donesene odluke koje su iskaz bahatosti režima", smatra Jakšić.

Kako dodaje, ovo koincidira s krizom oko litija.

"Očigledno je da ova vlast, koliko god pokušavala prikriti, mislim da je nervoznija nego što je ikada bila. Pitanje litija je postalo socijalno pitanje, ne samo ekološko.

Tu je vlast suočena s raznim protivnicima. Oni nisu protiv litija samo iz ekoloških, nego i iz svih drugih ljudskih razloga. Vučić očigledno prepoznaje opasnost od jednog takvog bunta.

Onda pokušava da to spriječi tako što će odvratiti pažnju uhićenjem ekoloških aktivista ili ovakvim uhićenjima na granici. To je apsolutna potvrda visokog stupnja nervoze režima zbog onog što se događa oko litija, koji mislim da je za vlast opasniji od Kosova".

Novinari Klixa su Jakšića upitali kakva je reakcija srbijanske javnosti. Kako je rekao, većina ne podržava ovakve odluke, nego ih žestoko kritizira.

"Čak su i režimski tabloidi prepoznali da, recimo u slučaju Severine, da bi to bilo po njih jako loše, imajući u vidu popularnost Severine u srpskoj javnosti. Oni koji su se okomili na Severinu to su ili poslanici ili aktivisti SNS-a. Koriste najteže uvrede na račun Severine.

Mislim da je situacija oko Severine pucanj u nogu vlasti, da su se tu opekli. U krajnjoj liniji i Vučić je svalio krivicu na Dačića i dao do znanja da on ne stoji iza jednog takvog poteza".

Također, novinare je interesiralo kako ovakva događanja mogu utjecati na regionalne odnose.

"Sve te incidentne situacije se knjiže. Neke imaju potencijal ozbiljnijeg ugrožavanja odnosa. Ali, sve su one jednosmjerna ulica, a to je ulica koja vodi zaoštravanju odnosa sa susjedima. Srbija odavno, rekao bih decenijama, nije imala tako loše odnose sa svim susjedima, osim u slučaju Mađarske, ali to nema veze sa susjedstvom, nego s autokratskim bratstvom Vučića i Orbana".

Najava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da će imena biti ukinuta s popisa za verbalni delikt dolazi, s jedne strane, zbog pritiska javnosti.

"Pritisak javnosti koincidira s lošim kritikama nevladinih organizacija. Očigledno je da je vlast na ovim primjerima shvatila da im to ne ide u korist. Zato se reterira i zato se ukidaju popisi. Vlast bi bila dužna da odgovori tko je i kada naredio da se prave ti popisi i da kaže kome se sve radilo o glavi, ne samo prilikom prelaska granice.

Mi smo ovdje imali priliku da vidimo da je jedna aktivistkinja protiv litijuma skinuta s aviona kojim je krenula na godišnji. Vlast pokušava malo da trenira strogoću, pa je uvidjela da je pretjerala i sada se povlači", kazao je na kraju razgovora Jakšić, piše Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 15:03