BRITANSKI PREMIJER

Starmer zadovoljan ishodom samita EPC-a: ‘Ponosan sam što je pridonio jačanju odnosa u Europi‘

Na samitu je potvrđeno da će se sljedeći samit EPC-a održati najesen u Mađarskoj, a sljedeće godine u Albaniji i Danskoj

Keir Starmer 

 Justin Tallis/Afp

Britanski premijer Keir Starmer izrazio je zadovoljstvo ishodom 4. sastanka na vrhu Europske političke zajednice, na kojem je potvrđen nastavak potpore Ukrajini, produbljenje suradnje u području obrane i sigurnosti, te u borbi protiv ilegalnih migracija.

“Ponosan sam što je ovaj samit pridonio jačanju odnosa u Europi”, rekao je Starmer na konferenciji za novinare.

“Još jednom smo razgovarali o našoj predanosti da budemo uz Ukrajinu, vrlo važnoj obvezi koju smo ponovno preuzeli danas, uključujući podršku u energetskim potrebama uoči zime”, rekao je Starmer na konferenciji za novinare na po završetku sastanka na vrhu na kojem se okupilo 46 čelnika europskih zemalja u palači Blenheim, u blizini Oxforda.

Rekao je također da postoji odlučnost da se spriječe brodovi koji pomažu Rusiju u izbjegavanju sankcija.

“Obećali smo još jednom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude trebalo”, rekao je.

Rekao je da će europske zemlje produbiti suradnju u obrani i sigurnosti te u borbi protiv ilegalnih migracija.

Starmer nije htio prejudicirati što će se dogoditi s dostavom vojne pomoći Ukrajini u slučaju da Sjedinjene Države nakon izbora u studenome budu inzistirale na prekidu vatre i obustave pomoć.

Na samitu je potvrđeno da će se sljedeći samit EPC-a održati najesen u Mađarskoj, a sljedeće godine u Albaniji i Danskoj.

Europska politička zajednica (EPC) nastala je nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. kao oblik suradnje država članica EU-a i ostalih europskih država, svih osim Rusije i Bjelorusije.

EPC je forum koji okuplja 47 europskih zemalja radi koordinacije odgovora na zajednička pitanja i izazove. EPC nema svoje tajništvo, ni stalno osoblje, niti financijska sredstva. Na samitima se na usvaja zajednička izjava, a najvećom vrijednošću tih samita smatraju se nebrojene mogućnosti za bilateralne sastanke.

Samiti EPC održavaju se dva put godišnje, naizmjenično, jedan u državi koja predsjedava Vijećem EU-a, a drugi u zemlji izvan EU-a.

Samit je održan u palači Blenheim, monumentalnom ljetnikovcu izgrađenom u prvoj polovici 18. stoljeća, u kojem se rodio legendarni ratni britanski premijer Winston Chuchill, i koji se od 1987. nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 10:24