DOBAR TEK!

Stidljiv prodor insekata u gastronomiju Europe

 Profimedia, BSIP

Ako se pitate kakva vas prehrambena budućnost čeka, mogla bi vas iznenaditi informacija da će se insekti sve više konzumirati u zapadnom svijetu, pokazala je konferencija prehrambene industrije nedavno održana u Njemačkoj.

Ukratko, crvi, tvrdokrilci i zrikavci, koji su ravnopravni sastojci jelovnika u državama Azije, polako se probijaju i do europskih stolova.

Neki se proizvođači nadaju da će ih lakše uvesti u prehranu kroz znanost o hrani. Na Međunarodnom zelenom tjednu u Njemačkoj bio je ponuđen burger od ličinki brašnara (Alphitobius Diaperinus) i svi su ga posjetitelji željeli kušati.

Međutim, jela kao što su skakavci na žaru ili prženi crvi još se uvijek smatraju jelom koje konzumiraju sudionici emisija o preživljavanju u prirodi i trebat će proteći dosta vremena da postanu uobičajen hrskavi prilog salati.

Prema nedavnom provedenom istraživanju u Njemačkoj, svaka sedma osoba može sebe zamisliti da konzumira insekte. No kada je trebalo zaokružiti odgovor "da sigurno" ili samo "da", to je učinilo samo 14 posto ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 04:27