JOŠ PAR SATI

Stigao je dan na koji svijet čeka od 19. travnja, prve informacije govore: ‘Nikada nije bilo neizvjesnije!‘

Na ovogodišnjim je izborima pravo glasa imalo gotovo milijardu ljudi u sedam faza

Narendra Modi

 Tolga Akmen/afp/profimedia/Tolga Akmen/afp/profimedia

Savez indijskog premijera Narendre Modija koji predvodi stranka Bharatiya Janata (BJP) vjerojatno će osvojiti većinu na općim izborima završenim u subotu, rezultati su sažetka izlaznih anketa što ih je nedavno objavio informativni kanal NDTV. Podsjećamo, izbori su u Indiji započeli još 19. travnja i trajali su sve do 1. lipnja zbog masovnosti biračkog tijela.

Sažetak dviju izlaznih anketa predviđa da bi vladajući Nacionalni demokratski savez (NDA) mogao osvojiti više od 350 mjesta u donjem domu parlamenta od 543 člana, gdje su za većinu potrebna 272 mjesta.

Izlazna anketa predvidjela je pak kako će oporbeni savez "INDIA" koji vodi Kongresna stranka Rahula Gandhija osvojiti više od 120 mjesta.

image

Rahul Gandhi

Niharika Kulkarni/Afp

Tko je pobjednik izbora znat će se kroz nekoliko sati - zasad Modijeva alijansa NDA vodi s 267 mjesta, a INDIA ipak ima više nego u anketi - 189 mjesta. Savez je uvjeren u pobjedu, što oporba osporava.

Prebrojavanje glasova odvija se u tisućama dobro čuvanih biračkih mjesta. Sigurnost je pojačana u cijeloj zemlji, a od sinoć policijske i paravojne snage patroliraju područjima gdje se nalaze ovi centri.

Podsjetimo, NDA je na izborima 2019. osvojio 353 mjesta u parlamentu.

Treba uzeti u obzir da izlazne ankete u Indiji često imaju neujednačene rezultate i da su nerijetko signalizirale pogrešne izborne rezultate, naglašava Reuters.

Analitičari smatraju da je vrlo teško iznijeti precizne rezultate u tako velikoj i raznolikoj zemlji.

Na ovogodišnjim je izborima pravo glasa imalo gotovo milijardu ljudi. Izbori su se odvijali u sedam faza, a započeli su 19. travnja, te su završili u subotu.

Izbori na +48

Ove su godine u brojnim dijelovima zemlje održani po iznimno vrućem vremenu.

Pobijedi li Modi (73) bit će tek drugi premijer, nakon Jawaharlala Nehrua, koji je osvojio tri uzastopna mandata.

Ankete prije izbora pokazale su da će BJP lako zadržati većinu na izborima, no stranka je naišla na učinkovitu kampanju saveza "INDIA", što je navelo na pomisao da bi izborna utrka mogla biti tijesna.

Umor mnogobrojnih birača ove su godine pojačale iznimno visoke ljetne temperature s neuobičajeno jakim toplinskim valovima, pri čemu su od posljedica visokih temperatura umrle najmanje 33 osobe, među kojima i gotovo dvadeset izbornih dužnosnika.

U subotu su u mnogim dijelovima Indije u kojima se održavaju izbori iznosile i 48 Celzijevih stupnjeva.

Prethodna istraživanja pokazala su da su glavne brige birača u toj većinski hinduističkoj zemlji s 1,4 milijarde stanovnika - nezaposlenost i inflacija.

I dok je Modi uvjeren u pobjedu, oporbene stranke tvrde da se Indijci suočavaju s gubitkom mnogih sloboda ako on ostane na vlasti te optužuju vladu BJP-a da im uskraćuje jednake uvjete, piše BBC.

Oporba se pritom u kampanji intenzivno usredotočila na sustavnu nejednakost i treći uzastopni poraz bio bi veliki neuspjeh, bacajući sumnje na vodstvo Rahula Gandhija u Kongresnoj stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 14:01