IZ MINUTE U MINUTU

Stigla reakcija Kremlja na atentat na Trumpa; Bivši agent tajne službe: ‘Kakav niz propusta! Da je okrenuo glavu...‘

Uživo pratimo sve najnovije informacije slijedom pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa

Donald Trump i Vladimir Putin

 Giorgio Viera, Valery Sharifulin/Afp

Ključni događaji:

U Butleru, u Pennsylvaniji izvršen je atentat na bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa

Napadač je ubijen, a riječ je o 20-godišnjem Thomasu Matthewu Crooksu

U napadu na predizborni skup stradala je jedna osoba, a dvije su u teškom stanju

FBI je pucnjavu klasificirao kao atentat

Donald Trump nastavlja s predizbornom kampanjom

Američki predsjednik Joe Biden jučer se dvaput izvanredno obratio naciji

Opširnije informacije o tijeku jučerašnjeg dana možete dobiti OVDJE


NOVO, 15:00 >>> Policajac je otkrio napadača na krovu nekoliko trenutaka prije nego što je ovaj zapucao, ali se policajac, u strahu za svoj život, navodno, povukao.

Pripadnik snaga sigurnosti je pronašao osumnjičenog napadača Thomasa Matthewa Crooksa nekoliko trenutaka prije nego što je ovaj zapucao prema bivšem predsjedniku Trumpu, rekla su dva policajca za Associated Press pod uvjetom da ostanu anonimni.

Crooks je navodno uperio pištolj u policajca koji se tada povukao niz ljestve, a 20-godišnjak je ‘brzo zapucao‘ u Trumpa.

Svjedoci su prethodno rekli za BBC da su napadača prijavili policiji nekoliko minuta prije nego što je otvorio vatru.

Američka tajna služba je pod povećalom javnosti od subote – a FBI kaže da je ‘iznenađujuće‘ da je naoružani muškarac uspio otvoriti vatru na skupu prije nego što je ubijen.

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp
image
-/Afp

14:00 >>>> Službena stranica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je objavila njegovu fotografiju krvavog lica nakon atentata pozivajući njegove pobornike da doniraju njegovoj kampanji.

Stranica preusmjerava potencijalne donatore na platformu za doniranje WinRed, gdje je prikazana crno-bijela fotografija Associated Pressovog fotografa koju je Trump prozvao „ikoničnom”.

Na njoj republikanski kandidat na izborima u studenom drži dignutu šaku, krvavog lica, okružen svojim tjelohraniteljima. Uz fotografiju stoji rečenica „NE BOJTE SE”, pisana velikim slovima.

Više pročitajte OVDJE.


13:00 >>>> Na jednoj od snimki atentata na bivšeg američkog predsjednika i kandidata Republikanske stranke na novim predsjedničkim izborima, Donalda Trumpa, čuje se kako Trump više puta govori da želi uzeti svoje cipele prije nego što ga agenti izvuku s predizbornog skupa u Pennsylvaniji na kojem je došlo do pucnjave.

U intervjuu za New York Post Trump je objasnio da su agenti nakon pucnja tako jako skočili kako bi ga uhvatili da su mu spale cipele, prenosi BBC.

Više pročitajte OVDJE.


12:25 >>>> Bivši agent tajne službe Timothy Miller izjavio je za BBC Newsday da je Donald Trump u Pennsylvaniji ‘za dlaku izbjegao ubojstvo‘.

Na pitanje što je tajna služba trebala učiniti, Miller kaže da su svugdje oko zgrade na kojoj se nalazio napadač trebale biti policijske patrole s obzirom na ‘smrtonosnu preciznost puške M-16‘.

‘Kad je utvrđeno da se na tom krovu, u krugu od 150 metara od predsjednika, nalazi nepoznati muškarac s puškom, protusnajperski timovi trebali su odmah i na odgovarajući način djelovati‘, kaže.

‘Kad pogledate cijelu tu stvar, to je bio neuspjeh za neuspjehom‘, dodao je Miller.

Jedna je osoba poginula, a dvije su ozbiljno ozlijeđene, ali Miller kaže da je velika sreća što nije bilo više ubijenih jer se dogodilo nekoliko ‘sustavnih propusta‘.

Miller kaže da bi Trump sigurno bio ubijen da je glavu okrenuo na drugu stranu te da bismo sada ‘raspravljali o sasvim drugačijoj situaciji‘.


12:20 >>>> Britanski kralj Charles napisao je pismo Donaldu Trumpu, objavila je Buckinghamska palača.

Poruka bivšem američkom predsjedniku dostavljena je jučer preko britanskog veleposlanstva u Washingtonu.

Palača je rekla da će sadržaj korespondencije ostati tajan.

Međutim, razumije se da je to bilo u skladu s razgovorom premijera Sir Keira Starmera s gospodinom Trumpom, tijekom kojeg je osudio nasilje, izrazio sućut žrtvama i njihovim obiteljima te poželio njemu i ozlijeđenima brz oporavak.


12:15 >>>> Forenzička analiza pokazuje da je na Trumpovom skupu u Butleru u Pennsylvaniji u subotu pucano iz čak tri oružja, piše CNN, a prenosi N1.

FBI je u nedjelju rekao da je napadač djelovao sam.

Iz oružja A su ispucana tri metka, iz oružja B pet metaka, a posljednji "akustični impuls" emitiran je mogućim oružjem C, pokazala je audioanaliza Catalina Grigorasa, ravnatelja Nacionalnog centra za medije, Forenzika na Sveučilištu Colorado u Denveru, i Colea Whitecottona, višeg stručnog suradnika na instoj instituciji.

Audioanaliza je također potvrdila da je napadač bio na udaljenosti između 120 i 150 metara od podija, navodi forenzičar Robert Maher.


12:00 >>>> Kremlj je u ponedjeljak objavio da ruski predsjednik Vladimir Putin nije kontaktirao bivšeg kolegu Donalda Trumpa nakon pokušaja atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata, niti da to planira učiniti.

Upitan hoće li se sad pojačati i sigurnosne mjere oko ruskog predsjednika, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin uživa primjerenu razinu sigurnosti i da su poduzete sve potrebne mjere.

Kremlj je u nedjelju objavio da ne vjeruje da iza pokušaja ubojstva republikanca u nedjelju stoji američka vlada, no optužio ju je da je stvorila atmosferu koja je potaknula takav napad.

Na skupu u gradiću Butleru u saveznoj državi Pennsylvaniji 20-godišnji Thomas Matthew Crooks pucao je na Trumpa, pogodivši ga u uho.

U napadu je ubijen vatrogasac koji je bio u publici, a još dvoje ljudi teško je ozlijeđeno.

Snage sigurnosti ubile su Crooksa.


10:55 >>>> Mladića koji je pucao na Donalda Trumpa na skupu u Butleru u Pennsylvaniji, njegovi bivši školski kolege opisuju kao pomalo neobičnog, no prijaznog i vrlo pametnog.

Prije dvije godine, Thomas Matthew Crooks je završio lokalnu srednju školu. Nije pokazivao poseban interes za politiku, kazala je jedna učiteljica koja je željela ostati anonimna. Crooksovi interesi bili su usredotočeni na izradu računala i igranje igrica, piše Reuters.

‘Bio je super pametan. To je ono što me iznenadilo. Bio je, stvarno, jako pametno dijete, briljirao je‘, rekla je učiteljica.

‘Ni u jednom razgovoru nikad nije iskrslo ništa ludo.‘

Više pročitajte OVDJE.


10:40 >>>> Kako je jedan napadač djelujući sam uspio završiti na krovu par desetaka metara udaljenom od pozornice s Donaldom Trumpom i zauzeti otvorenu poziciju za pucanje? To su ozbiljna pitanja na koja sad mora odgovarati američka Tajna služba. Počinju istrage, riječ je o najvećoj krizi povijesti institucije koja štiti predsjednike i bivše predsjednike u SAD-u, piše Wall Street Journal. Istraga će se vjerojatno usmjeriti na posao prethodnog osiguranja zgradâ u blizini mjesta održavanja skupa u Butleru u saveznoj državi Pennsylvaniji.

Više pročitajte OVDJE.


10:10 >>>> U neka davna vremena, kada je američka politika poštivala određena pravila izborne strategije, odabir potpredsjedničkog kandidata bio je vrlo kompleksan i delikatan zadatak.

Moralo se, naime, voditi računa da se odabere ona osoba koja bi u tandemu s predsjedničkim kandidatom činila svojevrsnu cjelinu, a da pritom ima dovoljno iskustva ne samo u politici, već i u obnašanju izvršnih funkcija.

U tom kontekstu, prednost se uvijek davala guvernerima i iskusnim senatorima, što je bio i slučaj 2020., kada je Joe Biden za svoju „kampanjsku suputnicu” izabrao senatoricu Kalifornije Kamalu Harris, dok se Donald Trump još 2016. odlučio za bivšeg guvernera Indiane, Mikea Pencea.

Međutim, iako nas od formalnog početka konvencije Republikanske stranke, na kojoj će delegati formalno potvrditi Donalda Trumpa kao predsjedničkog kandidata američke desnice, dijeli tek nekoliko sati, ni najvrsniji politički analitičari ne mogu predvidjeti s kim će bivši dva put opozvani i osuđeni predsjednik krenuti u svoju treću utrku za Bijelu kuću, tj. tko bi mogao postati druga najmoćnija osoba u državnoj strukturi američke demokracije, što nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa poprima još i važniju ulogu.

Više pročitajte OVDJE.


09:00 >>>> Američka Republikanska stranka u ponedjeljak počinje nacionalnu konvenciju, pripremajući teren za službenu potvrdu Donalda Trumpa kao stranačkog kandidata za predsjedničke izbore u studenom, samo nekoliko dana nakon što je pucano na njega.

Trump bi trebao objaviti ime svog kandidata za američkog potpredsjednika na događaju u gradu Milwaukeeju u američkoj državi Wisconsin na kojem će službeno postati kandidat stranke.

Četverodnevna konvencija otvara se samo dva dana nakon što su meci ispaljeni prema Trumpu na predizbornom skupu izazvali šok u Sjedinjenim Državama, nekoliko mjeseci uoči Trumpovog revanša s vjerojatnim demokratskim kandidatom sadašnjim predsjednikom Joeom Bidenom 5. studenog.

Na predizbornom skupu u Butleru u Pennsylvaniji u subotu napadač se popeo na povišeno mjesto s jurišnom puškom i ispalio nekoliko hitaca prema Trumpu, izazvavši paniku među okupljenim pristalicama.

Trump je pogođen metkom u uho i vidjelo se da je krvario.

Vatrogasac koji je bio gledatelj na skupu poginuo je, a još dvoje je teško ozlijeđeno.

Dužnosnici FBI-a kasnije su rekli da je počinitelj, kojeg su ubili agenti Tajne službe, 20-godišnji Thomas Matthew Crooks iz Bethel Parka u Pennsylvaniji.

Njegov motiv još nije jasan, a FBI-eva istraga je u tijeku.

Nakon napada predsjednik Biden je naložio Tajnoj službi da preispita sigurnosne mjere za republikansku konvenciju.

Prema američkim medijima na konvenciji će se izbjeći kontroverzne teme koje bi mogle odbiti neke republikanske birače, poput stajališta stranke o pobačaju ili napada Trumpovih pristaša na Capitol u siječnju 2021.


08:40 >>>> Dallas Alexander veteran je koji je proveo 14 godina u snajperskom timu kanadske vojske i koji je bio zadužen za zaštitu svjetskih čelnika, uključujući i kanadskog premijera, tvrdi da je osoba koja je pucala na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "imala pomoć" tijekom pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika.

"Jako sam dobro upoznat s ovakvim stvarima i znam kako bi to trebalo izgledati, a ono što se jučer dogodilo, uopće ne sumnjam da je napadač imao pomoć unutar agencije, organizacije ili pak vlade", rekao je u videu koji je objavio na svojim profilima na Instagramu i X-u.

Više pročitajte OVDJE.


07:20 >>>> Američki predsjednik Joe Biden planira nastaviti s kampanjom u utorak, prenosi BBC.

U subotu je obustavio svoje predizborne aktivnosti nakon pokušaja atentata na njegovog suparnika, Donalda Trumpa, a sada američki mediji tvrde da će govoriti o tome kako "stati na kraj političkom nasilju u toj zemlji jednom zauvijek."

U utorak bi Biden trebao otputovati u Las Vegas, gdje će govoriti na Nacionalnoj konvenciji NAACP-a, a dan kasnije ga očekuje govor na godišnjoj konferenciji UnidosUS.

U srijedu bi se i još nenajavljeni protukandidat Donald Trump trebao obratiti na republikanskoj konvenciji u Wisconsinu.


Bivši američki predsjednik Donald Trump dao je jedan od svojih prvih intervjua nakon atentata. Za Washington Examiner izjavio je da je išao u potpunosti ispočetka napisati svoj konvencijski govor kako bi se usredotočio na poruku "jedinstva" umjesto na kritiziranje Joea Bidena.

"Govor koji sam namjeravao održati u četvrtak bio bi vrlo impresivan. Da se ovo nije dogodilo, bio bi to nevjerojatno dobar govor", rekao je Trump i dodao da bio prvenstveno bio usmjeren na politiku predsjednika Bidena. "Iskreno, sada će to biti potpuno drugačiji govor. Ovo je prilika za ujedinjenje naše zemlje. Pružila mi se ta prilika", dodao je.

Otkrio je i što mu je, kako smatra, spasilo život. Više čitajte OVDJE.


Donald Trump stigao je u Milwaukee gdje će ga republikanci ovaj tjedan službeno nominirati za svog predsjedničkog kandidata, nakon što je preživio pokušaj atentata koji je dodatno rasplamsao političke podjele u SAD-u.

Predsjednik Joe Biden naredio je reviziju sigurnosnih mjera kako bi se utvrdilo kako se 20-godišnjak s puškom AR-15 približio dovoljno blizu da puca u Trumpa u subotu. Kao bivši predsjednik Trump ima doživotnu zaštitu Tajne službe SAD-a.

Trump (78) je držao predizborni skup u Butleru u Pennsylvaniji - ključnoj državi na izborima 5. studenoga - kada su odjeknuli pucnji, pogodivši mu desno uho i okrvavivši mu lice. Njegovi suradnici rekli su da je samo lakše ranjen i da se osjeća dobro.

Jedna osoba u gomili je ubijena, a dvije su ranjene. Agenti tajne službe smrtno su ustrijelili osumnjičenika, objavljeno je.

Trump bi trebao dobiti službenu nominaciju svoje stranke na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji koja u ponedjeljak počinje u Milwaukeeju u saveznoj državi Wisconsin. FBI je rekao da nema poznatih prijetnji konvenciji ili bilo kome tko će nazočiti, dok je Tajna služba rekla da ne predviđa nikakve promjene u sigurnosnom planu.

"Namjeravao sam odgoditi svoj put u Wisconsin na Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam upravo odlučio da ne mogu dopustiti napadaču ili potencijalnom ubojici da nas natjera na promjenu rasporeda ili bilo što drugo", napisao je Trump u nedjelju na svojoj stranici Truth Social.

Konvencija će uključivati govore republikanskih zvijezda u usponu, a Trump bi trebao objaviti svoj izbor za potpredsjedničkog kandidata. Očekuje se da će se na konvenciji iznositi stajališta stranke o temama kao što su pobačaj, imigracija i gospodarstvo.

image

Ljudi mole za Trumpa u Milwaukeeju

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
image

Ljudi mole za Trumpa u Milwaukeeju

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
image

Ljudi mole za Trumpa u Milwaukeeju

Saul Martinez/Getty Images Via Afp
image

Ljudi mole za Trumpa u Milwaukeeju

Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp
image

Ljudi mole za Trumpa u Milwaukeeju

Spencer Platt/Getty Images Via Afp
image

Ljudi mole za Trumpa u Milwaukeeju

Spencer Platt/Getty Images Via Afp
image

Ljudi mole za Trumpa u Milwaukeeju

Spencer Platt/Getty Images Via Afp

FBI je identificirao Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pennsylvaniji kao osumnjičenika i rekao da se pucnjava istražuje kao pokušaj atentata.

Dužnosnici FBI-a rekli su u nedjelju da je napadač djelovao sam. Agencija je rekla da tek treba identificirati ideologiju povezanu s osumnjičenikom ili bilo kakve naznake problema s mentalnim zdravljem ili pronaći bilo kakav prijeteći jezik na računima osumnjičenika na društvenim mrežama.

"U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja", rekao je Biden u Bijeloj kući. "Pozivam sve, sve vas molim da ne stvarate pretpostavke o njegovim motivima ili vezama."

Prema većini anketa, uključujući Reuters/Ipsos, Trump i Biden nalaze se u tijesnoj izbornoj utrci.

Pucnjava je izazvala raspravu o predsjedničkoj kampanji, koja je bila usredotočena na to treba li 81- godišnji Biden odustati nakon lošeg nastupa u debati 27. lipnja.

Bidenova kampanja nastojala je resetirati svoju poruku, prikazujući Trumpa kao opasnost za demokraciju zbog njegovih upornih lažnih tvrdnji o izbornoj prijevari, ali je u subotu rekla da za sada obustavlja svoje političko oglašavanje.

Crooks je bio registrirani republikanac, prema biračkim podacima, i donirao je 15 dolara demokratskom političkom akcijskom odboru kada je imao 17 godina. U vrijeme pucnjave bio je zaposlen kao kuharski pomoćnik u staračkom domu.


Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat na nadolazećim predsjedničkim izborima u SAD-u, Donald Trump, ranjen je u pokušaju atentata u gradiću Butler, u Pennsyslvaniji, tijekom predizbornog skupa. Trump je pogođen uho, odmah nakon toga stavljen je pod nadzor liječnika, a ubrzo i pušten iz bolnice.

Osumnjičenog za napad na Donalda Trumpa, Thomasa Mathhewa Crooksa, 20-godišnjaka, ubili su pripadnici američke Tajne službe. U napadu na predizborni skup poginula je jedna osoba, a riječ je o američkom vatrogascu. Još su najmanje dvije osobe teško ozlijeđene.

FBI je u nedjelju priopćio da je napadač na Trumpov skup u Pennsylvaniji djelovao sam te da još uvijek aktivno istražuje pozadinu napadača. "Radimo na tome da dobijemo pristup njegovu telefonu", rekao je u nedjelju Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu. "Poslali smo telefon u naš laboratorij u Quanticu."

Rojek je također rekao da FBI "nije identificirao ideologiju povezanu s temom", ali je upozorio da smo "još uvijek vrlo rano u ovoj istrazi".

Rojek je rekao da FBI "trenutačno nema nikakvu pouzdana saznanja u vezi s postupcima ubojice neposredno prije nego što je pucao u bivšeg predsjednika".

Istražitelji vjeruje da je napadač ispalio osam hitaca na Trumpovom skup, na kojem je ubijena jedna osoba, objavio je Sky News. Dva službenika koja su izravno obaviještena o istrazi kažu kako je to preliminarni broj, ali da bi se on mogao promijeniti jer FBI, ATF i druge agencije još uvijek pretražuju mjesto napada.

Donald Trump je u nedjelju rekao da je "samo Bog spriječio nezamislivo", dan nakon atentata na njega u Pennsylvaniji.

"Hvala vam svima na molitvama i mislima koje ste mi uputili jučer, jer samo je Bog spriječio da se dogodi nezamislivo", napisao je republikanski kandidat za američke predsjedničke izbore na svojoj platformi Truth Social.

"Nećemo se predati strahu, nego ćemo umjesto toga ostati nepokolebljivi u svojoj vjeri i zadržati prkosan stav pred zlom", dodao je.

"U ovom je trenutku važnije nego ikada dosad da zadržimo zajedništvo i pokažemo svoj pravi karakter kao Amerikanci te da ostanemo snažni i odlučni i da ne dopustimo zlu da pobijedi", istaknuo je bivši američki predsjednik.

Nakon pokušaja atentata javnosti se obratio i američki predsjednik Joe Biden. Prvo u izvanrednom obraćanju javnosti neposredno nakon napada u Butleru, a potom i tijekom dana, nakon što je istraga dobila konkretnije konture.

Rekao je da je razgovarao s Trumpom. "Imali smo kratak i dobar razgovor", rekao je na početku Biden.

"Iskreno sam zahvalan što je Trump dobro i što se oporavlja", dodao je.

"Ovo nije Amerika i ne možemo dopuštati da se događa. U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja, niti za bilo kakvo nasilje", rekao je američki predsjednik.

Rekao je i kako je atentat u suprotnosi sa svime za što se kao nacija zalažu.

"To nije Amerika i ne možemo dopuštati da se događa. Jedinstvo je najteži cilj od svih, ali ništa nije važnije od toga”, dodao je.

"Obavještajci i sigurnosne službe su nas upravo brifirali o ovome. FBI vodi ovu istragu koja je tek u ranoj fazi. Ne znamo koji je motiv napadača, ali znamo njegov identitet. Nemojte donositi zaključke o njegovim motivima dok istraga traje", rekao je.

"Trump, kao bivši predsjednik i kandidat Republikanske stranke, već je dobio povećanu razinu sigurnosti i bio sam dosljedan u svojim uputama Tajnoj službi da mu osiguram sve resurse i zaštitne mjere koje su potrebne za njegovu sigurnost", rekao je Biden. Drugo, naredio sam šefu Tajne službe da pregleda sve sigurnosne mjere za Republikansku nacionalnu konvenciju, koja je zakazana za sutra.I treće, zatražio sam neovisnu istragu nacionalne sigurnosti na jučerašnjem skupu kako bismo procijenili što se točno dogodilo, a rezultate ćemo podijelit i s američkim narodom", rekao je Biden.

"Moramo se ujediniti kao nacija", zaključio je Biden u kratkom govoru.

Sva događanja iz SAD-a jučer smo pratili iz minute u minutu. Sve opširnije informacije o tijeku jučerašnjeg dana možete provjeriti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 23:03