RAT NA SJEVERU

Što se zapravo događa u Kursku: Prvo je vladao čisti kaos, a sad gledamo prizore koji su donedavno bili nezamislivi

Ukrajinci su u prvih par tjedana svoje ofenzive u Kurskoj oblasti osvojili nešto više od 1000 kvadratnih kilometara. I onda usporili...

Navodni ukrajinski napadi navođenim bombama u Kursku

 /Screenshot/twitter

Više od tri tjedna nakon što su upale u Kursku oblast za zapadu Rusije, ukrajinske su snage gotovo pa potrošile sve svoje zalihe te počele ukopavati svoju mehanizaciju.

Istovremeno, Rusi gomilaju snage na svojoj strani fronte koja svaki danom postaje sve čvršća. Forbes piše da bi linija kontakta oko ukrajinskih pozicija u Kurskoj oblasti uskoro mogla nalikovati onoj oko ruskih pozicija u Ukrajini - utvrđenoj, statičnoj i smrtonosnoj za nemarne te neoprezne.

Dinamičnije je trenutno tek na području Pokrovska, grada u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine. Rusi mu se stalno približavaju, a neorganizirani im Ukrajinci ne pružaju bogzna kakav otpor. To da će sukoba u Kurskoj oblasti uopće biti, a kamoli da će dva tjedna stara fronta već početi puštati korijenje, bilo je prije ta dva tjedna maltene nezamislivo. Forbes piše da je iznenadni upad Ukrajinaca u Kursku oblast izazvao takav kaos da su i ruske i ukrajinske snage tijekom tog meteža napustile vlastita oklopna vozila te neprijateljima otele njegova.

Između 6. i 27. kolovoza, Rusi su samo u Kursku Ukrajincima preoteli 10 vozila. Ukrajinci su u istom periodu Rusi oduzeli 11 vozila, haubicu i dron. Usporedbe radi, Ukrajinci su Rusima u Ukrajini tijekom tri srpanjska tjedna zaplijenili osam vozila. Rusi su Ukrajincima u Ukrajini tijekom ista ta tri tjedna otuđili 10 vozila. Sva vozila koja su ruske snage u Kursku uzele ukrajinskima bili su ili oklopni transporter ili oklopni navalni kamioni. Ukrajinci su Rusima pak oteli sedam tenkova i četiri kamiona za opskrbu. Forbes piše da ti podaci otkrivaju da su se Ukrajinci u Kurskoj oblasti kretali brzo te da nisu uživali veliku potporu dronova i artiljerije.

Tih je nedobrovoljnih razmjena vozila u zadnje vrijeme nešto manje, a Forbes kaže da je tomu tako jer se smanjio intenzitet borbi. Nakon što su Ukrajinci tijekom prvih par tjedana svoje ofenzive u Kurskoj oblasti osvojili nešto više od 1000 kvadratnih kilometara, tijekom posljednjeg su tjedna osvojili svega 100.

Forbes navodi da još uvijek nije poznato što je Ukrajina htjela postići kada je upala u Kursku oblast te može li tim dobicima opravdati gubitke oko Pokrovska. Uzme li se u obzir da su Ukrajinci i Rusi jedni drugima u Kurskoj oblasti nanijeli slične gubitke, njihov se sukob u toj oblasti, piše Forbes, trenutno može smatrati "remijem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:42