NEOPREZNA VOŽNJA PO KIŠI

Strašna nesreća: Napušeni Marokanac autom ubio 7 biciklista

Sheets cover the bodies of cyclists after a speeding car, seen at right, plowed head-on into their group in southern Italy on Sunday morning, killing eight of them, in Lamezia Terme, Italy, Sunday, Dec. 5, 2010. The driver had been smoking marijuana, police said. Bent, mangled bikes were strewn about the scene, and the sheet-draped corpses dotted the two-lane road near Lamezia Terme, in the Calabrian "toe'' of boot-shaped Italy where the accident occurred. (AP Photo/Antonino D'Urso)
 AP

Sedmorica biciklista su poginuli, a trojica su ozlijeđeni (jedan pogibeljno) u nedjelju ujutro u mjestu Vibo Valentia u Kalabriji . Na njih je mercedesom naletio Chafik Elketani (21), koji je na asfaltu mokrom od kiše izgubio kontrolu nad vozilom pa je naletio na skupinu redovitih nedjeljnih biciklista.

„Izgledalo je kao da je eksplodirala bomba“, rekli su očevici.

Elketani, sin obitelji s redovitom boravišnom dozvolom, već je kažnjavan zbog neoprezne vožnje, pa mu je prije sedam mjeseci vozačka dozvola oduzeta na tri mjeseca.

Očito je da nije prilagodio brzinu uvjetima na cesti, a utvrđeno je da je bio i pod utjecajem marihuane. I sam je pretrpio lakše ozljede, pa je u bolnici u Vibu Valentiji pod policijskim nadzorom. Okrivljen je za višestruko nehotično ubojstvo s otegotnom okolnošću da je vozio pod utjecajem opojnih sredstava. Prijeti mu kazna nekoliko puta više od kazne koju predviđaju hrvatski zakoni.

Iako je ubojica useljenik, u Kalabriji taj događaj nisu popratili rasističkim parolama, možda i zato što znaju da je trgovina opojnim drogama pod kontrolom domaće mafijaške organizacije ' ndranghete.

U okolici Bergama su se, međutim, pojavile parole: „Marokanci van iz Bergama“, te „Oko za oko, zub za zub“, pošto je prije osam dana u Brembateu nestala 13-godišnja Yara Gambirasio. Sumnja se da je oteta, silovana i ubijena, ali nema ni tijela ni dokaza. Kao sudionik u njezinoj otmici, ubojstvu i skrivanju trupla okrivljen je jedan Marokanac, koji je u nedjelju skinut s putničkog broda za Tanger koji je već bio 20 milja od Genove, u međunarodnim vodama.

Za ubojstvo su osumnjičena dvojica Talijna, ali se samo za Marokanca zahtijeva krvna osveta i protjerivanje njegovih sunarodnjaka (a „i Albanaca i Slavena“, domeću građani). Brembate je u vlasti Sjeverne lige, ali su i općinski načelnik i ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni, prvak Sjeverne lige, osudili šovinističke ispade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:50