POVIJESNI TRENUTAK

Strateško otočje u Indijskom oceanu mijenja državu! Tamo se nalazi i jedna od najvažnijih vojnih baza na svijetu

Vlada Mauricijusa dugo je tvrdila da je bila nezakonito prisiljena dati otočje Chagos u zamjenu za vlastitu neovisnost od UK-a 1968.

Vojna baza na Chagosu

 Pictures From History/universal Images Group/profimedia/Pictures From History/universal Images Group/profimedia

Velika Britanija objavila je da se nakon više od pola stoljeća odriče suvereniteta nad udaljenom, ali strateški važnom skupinom otoka u Indijskom oceanu. Sporazumom, koji je postignut nakon godina pregovora, predat će otočje Chagos Mauricijusu, piše BBC.

U spomenutoj skupini nalazi se i tropski atol Diego Garcia, koji američka vlada koristi kao vojnu bazu za svoje mornaričke brodove i dalekometne bombardere. Dogovoreno je i da se baza neće micati.

- Ovo je ključan trenutak koji potvrđuje našu trajnu predanost mirnom rješavanju sporova i vladavini prava - stoji u izjavi britanskog premijera Keira Starmera i njegovog kolege s Mauricijusa, Pravinda Jugnautha.

- Prema uvjetima ovog ugovora, Ujedinjeno Kraljevstvo slaže se s tim da je Mauricijus suveren nad arhipelagom Chagos, uključujući i otok Diego Garciju. Istovremeno, obje zemlje slažu se s činjenicom da je važno osigurati dugoročan, siguran i učinkovit rad postojeće vojne baze koja igra vitalnu ulogu u regionalnoj i globalnoj sigurnosti - dodaje se u priopćenju.

image

Stanovnici otočja Chagos prosvjeduju protiv Britanaca

Jean Marc Poche/AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo posljednjih godina suočilo se s rastućom diplomatskom izolacijom zbog polaganja prava na ono što naziva britanskim indijskooceanskim teritorijem. Različita tijela UN-a, uključujući Vrhovni sud i Opću skupštinu, velikom većinom stala su na stranu Mauricijusa i zahtijevala od Britanije da preda ono što neki nazivaju "posljednjom kolonijom u Africi".

Vlada Mauricijusa dugo je tvrdila da je bila nezakonito prisiljena dati otočje Chagos u zamjenu za vlastitu neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1968. godine. Britanija se kasnije ispričala zbog prisilnog uklanjanja više od 1000 otočana s arhipelaga, uz obećanje da će predati otoke Mauricijusu čim ih više ne bude trebala u strateške svrhe. Šačica otočana Chagosa, koji su morali napustiti svoje domove kasnih 1960-ih i ranih 70-ih, više puta tužila je britansku vladu.

Preostala britanska prekomorska područja su Anguilla, Bermuda, Britanski antarktički teritorij, Britanski Djevičanski otoci, Kajmanski otoci, Falklandski otoci, Gibraltar, Montserrat, Pitcairn, Sveta Helena, Tristan da Cunha te otoci Turks i Caicos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 13:33