POTREBNE STROŽE MJERE

STRUČNJACI OBJASNILI ŠTO ZNAČI PROGLAŠAVANJE GLOBALNE PANDEMIJE 'U proglasu Svjetske zdravstvene organizacije nedostaje jedna važna riječ'

 Jekesai NJIKIZANA / AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zarazu koronavirusom koja se proširila gotovo cijelim svijetom u srijedu službeno proglasila globalnom pandemijom.

Troje stručnjaka za The Guardian je komentiralo što to konkretno znači za cijeli svijet.

- U njihovom proglasu se navodi da to ne mijenja njihove savjete kako postupati te da su u zemljama u kojima je došlo do značajnog izbijanja koronavirusa potrebne "hitne i agresivnije" mjere. Riječ koja nedostaje u izjavi Svjetske zdravstvene organizacije je "održivo". Sasvim je jasno da će Covid-19 biti s nama još neko vrijeme i mjere koje poduzimamo moraju biti mjere uz koje ćemo moći živjeti - kazao je Mark Woolhouse, profesor epidemiologije na Sveučilištu Edinburgh.

Doktor Michael Head sa Sveučilišta Southampton tvrdi da se u proglasu Svjetske zdravstvene organizacije navodi da se neke zemlje muče s nedostatkom resursa, ali i nedostatkom rješenja za suzbijanje širenja virusa.

- Ovo je očito direktna indikacija da Svjetska zdravstvena organizacija smatra da su mnoge zemlje sporo reagirale. Proglašavanje globalne pandemije može značiti da će zemlje u svijetu biti motiviranije da implementiraju strože mjere, poput zabrane javnih okupljanja - kazao je Head.

Nathalie MacDermott iz britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR), smatra da je globalna pandemija proglašena zbog velikog širenja koronavirusa diljem svijeta.

- Svijet se posljednjih nekoliko tjedana pripremao za potencijalnu pandemiju, koja je ozbiljno shvaćena u svim zemljama - kazala je. Tvrdi i da proglašavanje globalne pandemije pokazuje važnost suradnje svih zemalja na svijetu kako bi situacija s koronavirusom bila pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:05