BLAMAŽA TAJNE SLUŽBE

Stručnjaci zgroženi zbog propusta, bivši agent: ‘Podsjeća me na atentat iz 1912.‘; Policajac: ‘Stvar s dalekozorima je neobična‘

Na meti zbog događaja u Butleru sigurno će se naći direktorica Tajne službe Kimberly Cheatle

Donald Trump i agenti Tajne službe

 Rebecca Droke/Afp

Kako je jedan napadač djelujući sam uspio završiti na krovu par desetaka metara udaljenom od pozornice s Donaldom Trumpom i zauzeti otvorenu poziciju za pucanje? To su ozbiljna pitanja na koja sad mora odgovarati američka Tajna služba. Počinju istrage, riječ je o najvećoj krizi povijesti institucije koja štiti predsjednike i bivše predsjednike u SAD-u, piše Wall Street Journal. Istraga će se vjerojatno usmjeriti na posao prethodnog osiguranja zgradâ u blizini mjesta održavanja skupa u Butleru u saveznoj državi Pennsylvaniji. Napadač Thomas Matthew Crooks pucao je sa zgrade American Glass Researcha, poduzeća koje se primarno bavi pakiranjem robe.

Prve emocije su se slegnule, počele su analize snimki događaja i komentari. "Nema opravdanja", kaže Bill Pickle, bivši zamjenik pomoćnika šefa Tajne službe američkom dnevniku. "Tajna služba morala je osigurati krov niti stotinu metara udaljen od pozornice na kojoj je bio čovjek kojeg štite. Nije se, jednostavno, smjelo dogoditi", kaže Pickle.

image

Atentat na Trumpa

Rebecca Droke/Afp

Pravila posla nalažu da Tajna služba u okviru rutinske provjere pregleda obližnja poduzeća i zgrade i da, u dogovoru i surađujući s lokalnim policijskim službama, nadgleda i čuva objekte izvan osigurane zone. Bivši agent Pickle kaže da će sada istražitelji provjeravati na koji je način Tajna služba komunicirala s policijskim službama i kako je upotrebljavala tehnologiju kao što su dronovi da utvrdi postojanje potencijalnih prijetnji. Postavit će se pitanje i koliko su se agenti oslanjali na lokalne službe za podršku i je li itko znao da postoji prijetnja prije nego što su prvi pucnji odjeknuli.

Glasnogovornik Tajne službe otkrio je u međuvremenu da su subotnji događaj pokrivale četiri tima snajperista, dva iz Tajne službe i dva iz lokalnih službi.

image

Donald Trump

Anna Moneymaker/getty Images/profimedia/Anna Moneymaker/getty Images/profimedia

Među svjedocima događaja bio je i Robert Pugar, policajac koji nije bio na dužnosti za vrijeme skupa. U razgovoru za američke medije rekao je da je uoči napada primijetio da osiguravajuće službe provjeravaju okolinu koristeći dalekozore. "To mi je bilo neobično. Pitao sam se jesu li nešto ugledali ili je to način da skeniraju događaj", rekao je Pugar kojem još nešto ne ide u glavu. "Sa svom tom tehnologijom koja nam je danas raspoloživa, kako je moguće da netko dođe 100 metara od nekoga, a da ga se ne prepozna. Nama nisu dozvolili da se parkiramo bliže od kilometara. Kako se onda netko uspio popeti na zgradu najbližu pozornici", upitao se Puger.

Američki predsjednik Joe Biden i kongresnici na čelu nadležnih povjerenstava u prvim su satima nakon događaja rekli da će provesti istraga. "Neki su agenti pokazali iznimnu hrabrost, ali na neka će se pitanja morati dati odgovori", rekao je James Comer, republikanac iz Kentuckyja, koji je predsjednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma američkog Kongresa.

image

Trumpova kolona u Milwaukeeju

Jim Vondruska/Getty Images Via Afp

Za Donalda Mihaleka, umirovljenog agenta Tajne službe, pokušaj ubojstva Trumpa događaj je od povijesnog značaja. Usporedio ga je s atentatom na Theodorea Roosevelta u Milwaukeeju 1912. godine. Tada bivši predsjednik, Roosevelt je bio u kampanji za treći mandat u Bijeloj kući kad se napad dogodio. Preživio je.

Mihalek kaže da je praksa da agenti, među ostalim, uzimaju fizičke mjere prostora i donose odluku o tome koliko je ljudi potrebno i kako će se rasporediti. Međutim, i on priznaje da mjesta poput pozornice na otvorenom kod Butlera mogu biti jako izazovna za nadzor. "Ne možete zaključati cijeli grad", kaže on.

image

Trumpovi pristaše u Milwaukeeju

Jim Vondruska/Getty Images Via Afp

Mike Butler, republikanac iz Floride, optužio je odmah poslije napada Ministarstvo domovinske sigurnosti da su Trumpu odbili dati bolju zaštitu. Međutim, tu je optužbu oštro demantirao glasnogovornik Tajne službe Anthony Guglielmi. "To je laž", poručio je on.

Svejedno, na meti zbog događaja u Butleru sigurno će se naći direktorica Tajne službe Kimberly Cheatle. Preuzela je agenciju 2022. godine. Bilo je to u jeku optužbi i skandala u kojem se Tajna služba našla nakon pobune i napada na američki Kapitol 6. siječnja 2021. godine. Tvrdilo se da je agencija izbrisala mnoge poruke u dvodnevnom razdoblju oko napada, a da bi one olakšale da se utvrdi odgovornost za sigurnosne propuste koji su omogućili nezapamćen napad na srce američkog zakonodavstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 21:06