DRAGOCJENO OSJETILO

Stručnjak za viski dvije godine živi u izolaciji jer se boji gubitka njuha: ‘No, moj posao cvjeta...‘

‘Donio sam takvu odluku i pomirio se s tim. Činim pravu stvar za sebe i druge. Rizik je još uvijek tu, unatoč tome što sam cijepljen‘

Kušanje viskija; ilustracija

 Jane Barlow/Pa Images/Profimedia

Vodeći svjetski stručnjak za viski još je uvijek u dobrovoljnom lockdownu jer se boji da bi uslijed zaraze koronavirusom mogao izgubiti osjet njuha, a time i sredstva za život, piše BBC.

Još od ožujka 2020. Blair Bowman (31) izlazi iz svoje kuće smo u kratke šetnje i tjednu kupovinu namirnica.

Prije pandemije, putovao je svijetom po raznim korporativnim događanjima, no sada radi samo online od kuće - no posao mu cvjeta.

Za BBC Radio Scotland je rekao: 'Trenutno je za mene rizik prevelik'.

Ovaj savjetnik za viski i broker pažljivo prati znanstvene savjete od početka pandemije. Još od prvih dana je svjestan da su gubitak njuha i okusa simptomi virusa.

No kako su u Škotskoj epidemiološke mjere postupno popuštale, Bowman je nastavio živjeti na način koji opisuje 'prilično nadrealnim'.

'Donio sam takvu odluku i pomirio se s tim. Činim ispravnu stvar za sebe i druge. Još uvijek postoji rizik, unatoč tome što sam cijepljen. Virus se još uvijek može širiti među ljudima', kazao je.

Na pitanje kako mu sada izgleda život, Bowman kaže: 'Moj posao cvjeta, zapravo je prilično narastao jer mogu puno toga obaviti putem Zooma. Jako sam sretan što mogu raditi posao koji volim, a to je testiranje viskija i savjetovanje klijenata iz čitavog svijeta. Moj život je ograničen na virtualni svijet, a tako je ostalo čak i kad se svijet počeo pomalo otvarati. Morao sam odbiti desetine, možda i stotine događanja, a i sada odbijam jako puno testiranja viskija.'

Prije pandemije, Bowman je putovao svijetom, a u trenutku kad je Škotska ušla u lockdown imao je zakazana putovanja u Norvešku, Japan, Makao, Ganu, SAD, Ujedinjene Arapske Emirate i Kinu. Njegov posao uključuje organiziranje kušanja viskija za privatne klijente i njihove goste.

'Jednostavno ne mogu to više raditi i ne planiram to raditi u bliskoj budućnosti dok znanost ne bude vrlo jasna o rizicima.'

O svojoj svakodnevici je rekao: 'Izlazim jednom tjedno kako bih kupio namirnice. U trgovini me sada već dobro poznaju pa mi ne prilaze, već mi trgovci ostavljaju kolica pored vozila, a kada oni odu, stavim torbe u auto i odem.'

Bowman je rekao da nije bio u pubu ili restoranu već 20 mjeseci.

Otkrio je i da su kutije vina i šampanjca, koje je ostavio u restoranu u Edinburghu uoči planirane proslave 30. rođendana prošlog ožujka, još uvijek u njihovom podrumu.

'Odlasci na večeru, na dodjelu nekih nagrada ili na neko veliko okupljanje za mene jednostavno nisu opcija. Osjećao bih se nevjerojatno neugodno zbog tog velikog rizika.'

Bowman radi u industriji viskija već 10 godina te živi sa svojim partnerom koji je također samozaposlen.

'Obojica se osjećamo vrlo ugodno u našem malom balonu.'

Bowman je kazao da se pomirio s činjenicom da još uvijek živi u izolaciji i ne žuri se vratiti u normalu.

'Ne želim riskirati i ugroziti njuh koji mi je toliko važan u životu', kaže.

Upitan o iskustvima drugih u industriji, Bowman je istaknuo slučaj čovjeka koji mu je nedavno rekao kako je, kada je pokušao kušati svoj omiljeni Islay viski, osjetio samo svjež zrak.

'Ako poznajete Islay viski, on bi trebao imati miris po tresetu i dimu. To mi se jednostavno čini nevjerojatno uznemirujućim, kušati nešto, a da to nema mirisa.'

'Teško je živjeti s time'

Sarah Oakley, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije AbScent, rekla je da se oko 90 posto ljudi koji izgube osjet mirisa zbog Covida, njuh vrati u roku od tjedan ili dva.

'Ali za jednog od deset ljudi, gubitak njuha može biti i puno duži, može proći i nekoliko mjeseci da uopće nemaju osjet mirisa', dodala je Oakley.

Objasnila je da osobe mogu doživjeti i parosmiju, što je iskrivljeni miris.

'Stvari koje su vam stvarno poznate, poput kave, kruha i pržene slanine, mogu odjednom postati okidači i izazvati gađenje jer vaši olfaktorni putovi ne primaju signale ispravno. S time može biti jako teško živjeti.'

Također je rekla da ljudi često svoj njuh uzimaju zdravo za gotovo i upozorila da gubitak njuha može učiniti ljude podložnijima lošem raspoloženju i depresiji.

'To utječe na sva područja vašeg života', kazala je Oakley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 23:00