ŠALA O VISINI

Sud kaznio novinarku koja se na društvenim mrežama narugala talijanskoj premijerki: ‘Vlada ima ozbiljan problem...‘

Novinarka Giulia Cortese kažnjena je uvjetnom kaznom od 1200 eura zbog šale na X-u koju je objavila u listopadu 2021.

Giorgia Meloni 

 Samuel Corum/Afp

Sud u Milanu je naredio novinarki da plati odštetu od 5000 eura talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni jer ju je ismijavala u objavi na društvenim mrežama, izvijestili su novinska agencija ANSA i talijanski lokalni mediji.

Novinarka Giulia Cortese kažnjena je uvjetnom kaznom od 1200 eura zbog šale na X-u koju je objavila u listopadu 2021. Šala se ticala Melonine visine, što je ona ocijenila kao ‘sramoćenje tijela‘ (body shaming), piše CNN.

Cortese se u četvrtak osvrnula na presudu, također na X-u.

- Talijanska vlada ima ozbiljan problem sa slobodom izražavanja i novinarstvom, napisala je.

Meloni je pokrenula pravni postupak protiv ove novinarke nakon što su se prije tri godine sukobile na društvenim mrežama. Meloni, čija je ekstremno desna stranka ‘Braća Italije‘ tada bila u opoziciji, uvrijedila se kada je Cortese objavila fotomontažu na kojoj su ona i pokojni fašistički vođa Benito Mussolini u pozadini. Odgovorila joj je u daljnjim tvitovima od kojih je u jednom pisalo: ‘Ne plašiš me, Giorgia Meloni. Uostalom, visoka si samo 1,2 metra. Ne mogu te ni vidjeti, napisala je.

Meloni je, prema raznim medijskim stranicama, visoka između 1,58 i 1,63 metra.

Cortese se na ovu kaznu može žaliti, a Melonin je odvjetnik rekao da će premijerka odštetu koju dobije donirati u humanitarne svrhe, prenosi CNN.

Cortese je istaknula da je ovo teško vrijeme za neovisne novinare u Italiji.

- Nadajmo se boljim danima. Nećemo odustati, napisala je na X-u.

Reporteri bez granica ove su godine naveli veliki broj tužbi protiv novinara, koji su spustili Italiju za pet mjesta, na 46. mjesto u svom Svjetskom indeksu slobode medija za 2024. godinu.

Ovo nije jedini slučaj u kojem Meloni izvodi novinare pred sud. Prošle je godine sud u Rimu tako kaznio autora bestselera, Roberta Saviana, s 1000 eura nakon što je na televiziji 2021. govorio protiv Meloni zbog njezina tvrdokornog stava o ilegalnoj imigraciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 17:16