RAT U RUSIJI

Sve je razoreno, leševi su posvuda, glasovi se mogu čuti još samo iz podruma: ‘Više ni sama ne znam čija je ova zemlja!‘

Ukrajina tvrdi da je bila primorana izvesti prekogranični upad kako bi prisilila Rusiju na "poštene mirovne pregovore"

Ruski civili koji su ostali u Sudži nakon što su Ukrajinci upali u regiju Kursk

 Yan Dobronosov/Afp

Leševi se raspadaju na ulicama, a automobili s rupama od metaka trunu napušteni uz cestu. Glavni gradski trg, mjesto koje je nekoć vrvjelo prolaznicima, sada je posuto šrapnelima. Okolne zgrade ostale su bez prozora i zjape prazne.

Jedino mjesto u kojem se još može čuti ljudski glas je podrum. U tom vlažnom skloništu stisnulo se više od 60 civila, mahom vrlo starih ljudi, koji se nisu mogli ili htjeli evakuirati. Oni su jedini tračak nekadašnjeg života u Sudži nakon što su ukrajinske snage upale u pograničnu regiju Kursk i sravnile sa zemljom sve pred sobom.

Novinari CNN-a i Associated Pressa su uz pratnju ukrajinske vojske prošli kroz tu regiju i svjedočili tragu razaranja. Krenuli su iz Ukrajine, cestom koja vodi prema Rusiji. Skretanje za Sudžu obilježeno je pravoslavnim križom i natpisom "Bože, spasi i zaštiti nas". Nekoliko metara dalje prošli su uz ostatke tenkova i oklopnih vozila, dokazima nedavnih intenzivnih borbi na ovim prostorima. U pozadini, negdje daleko, odzvanjali su pucnjevi iz malokalibarskog i raketnog oružja.

image

Oštećen Lenjinov spomenik u Sudži

Yan Dobronosov/Afp

Ulice Sudže, mjesta koje je prije rata brojalo oko 5000 stanovnika, danas su uglavnom prazne. Znakovi života vidljivi su tek na ulazu u podrum u zgradu škole, gdje su na kartonu rukom ispisane riječi: "Ovdje su mirni ljudi. Nema vojnika".

Novinari CNN-a prvo su zatekli 68-godišnju Innu, koja ih je dočekala na ulazu u sklonište. "Donijeli su puno kutija s hranom", opisala je Inna ukrajinske snage. U podrumu se stisnulo 60-ak ljudi, lokalnih stanovnika, koji su zbunjeni i izolirani potišteno pričali o vlastitoj sudbini.

"Vidite, ovo nije život. Ovo je preživljavanje. To nije život", odgovorio je Stanislav na pitanje "kako život?".

Jedna starija žena, s perikom na glavi i odjevena u jarkocrvenu ljetnu haljinu, dala je sličan odgovor. "Ne znamo kako će se sve to završiti. Primirje bi nam barem donijelo miran život. Ne trebamo ništa drugo", rekla je starija žena sa štakom u ruci.

image

Ruski tenk u Kursku

Yan Dobronosov/Afp

U susjednoj sobi novinari naišli su se šesteročlanu obitelj. Bili su gotovo potpuno u mraku, a slabašno svjetlo otkrivalo je tek naznake njihovih izraza lica. "Prošlo je tjedan dana. Nemamo nikakve novosti. Ne znamo što se događa oko nas", rekao je čovjek ozbiljnog izraza lica.

Na kraju hodnika zatekli su Jefimova, muškarca u 90-ima. Njegova kći, nećakinja i unuke udani su za Ukrajince i žive u Ukrajini, ali on ne može doći do njih. "U Ukrajinu", rekao je kada su ga pitali kamo želi pobjeći.

No, mnogi ne žele otići odavde. Nina (74) luta ulicama Sužde u potrazi za lijekovima. Trgovine su uništene, a ljekarne zatvorene. Nina odbija napustiti ovo mjesto, braneći svoje pravo na ostanak istim riječima koje izgovaraju mnoge ukrajinske žene njezine dobi u razorenim gradovima diljem Ukrajine.

"Da sam htjela, već bih otišla. Ali, zašto bih napustila mjesto u kojem živim 50 godina? Moja kći i majka zakopane su ovdje na groblju, a moj sin i unuci su ovdje rođeni. Živim na svojoj zemlji. Ne znam gdje živim. Ne znam čija je ovo zemlja. Ništa mi više nije jasno", smeteno govori Nina.

image

Uništene ruske trgovine u Sudži

Yan Dobronosov/Afp

U munjevitom ukrajinskom probojem razrušena su brojna ruska naselja u Kursku. Sudža, koja se nalazi 10 kilometara od granice, najveće je mjesto koji je palo u ruke Ukrajinaca od početka operacije 6. kolovoza. Nosi određenu stratešku važnost jer se ovdje nalaze međunarodni plinovodi koji preko Ukrajine idu u srednju Europu, prema Mađarskoj i Slovačkoj. Iz Sudže ukrajinske trupe također mogu pristupiti glavnim cestama kako bi nastavile svoj proboj dublje u Rusiju.

Invazija na Kursk dovela je do evakuacije više od 120.000 civila, prema ruskim vlastima, i zarobljavanja najmanje 100 ruskih vojnika, prema ukrajinskim vlastima. Kijev se nada da će zarobljenike moći iskoristiti u razmjeni za oslobađanje ukrajinskih vojnika. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak tvrdi da Ukrajina nema interesa okupirati Kursk već da je bila primorana izvesti ovaj upad kako bi prisilila Rusiju na "poštene mirovne pregovore".

Ukrajinski vodič objasnio je američkim novinarima da su ruske jurišne bespilotne letjelice posljednjih mjeseci bile zauzete borbom na fronti i da Rusi nisu obraćali previše pozornosti na Kursk. Zbog odsutnosti ruskih kopnenih i zračnih snaga na granici, Ukrajina je uspjela izvesti iznenadni upad u regiju Kursk, koji se smatra najvećim napadom na tu zemlju još od Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 08:53