13 NAJVAŽNIJIH STVARI

Sve što dosad znamo o atentatu na Trumpa: od pucnja u 18.11 sati preko 25 sekundi na podu do ukrcaja u zrakoplov

Prvi hitac ispaljen je deset minuta nakon početka Trumpova govora. U publici se nalazilo 50.000 ljudi

Donald Trump

 Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Što zasad znamo o atentatu na Donalda Trumpa?

- Donald Trump upucan je u 18.11 po lokalnom vremenu na predizbornom skupu u Butleru, gradiću s 13.000 stanovnika u saveznoj državi Pennsylvaniji. Skup je održan dva dana prije početka republikanske konvencije na kojoj Trump službeno postaje kandidat stranke.

- Prvi hitac ispaljen je deset minuta nakon početka Trumpova govora. U publici se, prema riječima lokalnog republikanskog organizatora, nalazilo 50.000 ljudi.

- Na Trumpa je pucao 20-godišnji Thomas Matthew Crooks iz Bethel Parka u blizini Pittsburgha u kojem su 97 posto stanovnika bijelci, a medijalni dohodak po kućanstvu iznosi 53.000 dolara, što je malo manje od američkog prosjeka.

- Crooks je završio srednju školu i bio je registrirani republikanski glasač. Ipak, kada je imao 17 godina, donirao je 15 dolara političkoj udruzi ActBlue koja prikuplja donacije za demokratske i lijevo orijentirane političare.

- Crooks kod sebe nije imao identifikacijske isprave. Kada su mu tijelo spustili s krova, identificiran je putem otisaka prstiju i DNK.

- Policija i svjedoci ustvrdili su da se Crooks popeo na krov zgrade blizu mjesta održavanja skupa (60 do 120 metara udaljene od govornice) te da je koristio poluautomatsku pušku sličnu kalašnjikovu. Okidač je pritisnuo osam puta.

- Ubijena je jedna osoba, a najmanje dvije su ranjene. Napadač je uspio okrznuti Trumpa po desnom uhu.

- Crooks je ubijen. Odmah nakon napada upucao ga je snajperist Tajne službe.

- Motiv je nepoznat, a policija je objavila da ga istražuje. Napadačev otac rekao je da ne može pojmiti što je natjeralo njegova sina da pokuša ubiti bivšeg predsjednika.

- Nakon što su odjeknuli hici Trump se sagnuo. Na podu je ostao 25 sekundi. Nakon toga je ustao okrvavljena lica. Ostao je dvije minute na pozornici, podigao šaku prema okupljenima i poveo ih u skandiranju. "Borimo se", vikao je.

- Trump je nakon napada prevezen u bolnicu. Ubrzo je pušten nakon čega se ukrcao na zrakoplov za New Jersey.

- Pennsylvania je za izbore jedna od presudnih saveznih država. Za pobjedu na američkim izborima potreban je glas 270 elektora, a 19 ih dolazi iz te savezne države koja nije tradicionalno opredijeljena za jednu od dvije američke stranke.

- Posljednji pokušaj ubojstva nekog američkog predsjednika dogodio se 1981. Motiv napada na Ronalda Reagana nije bio politički. Napadač John Hinckley bio je opsjednut glumicom Jodie Foster i nadao se da će atentatom na predsjednika zadobiti njezinu pažnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 11:21