NOŽ U LEĐA

Sve su dogovorili s Putinom, a onda mu je jedan od najvećih saveznika zadao neviđen udarac: ‘Ne želimo to ni dotaknuti!‘

Indija je odbila kupovati ukapljeni plin iz projekta Arktik LNG 2

Vladimir Putin prvi je ukapljeni plin pustio na otvaranju Novatekovog Arktik LNG 2 u srpnju prople godine

 Alexander Kazakov/Afp

Indija je odbila kupiti ukapljeni prirodni plin (LNG) iz vodećeg arktičkog energetskog projekta ruskog predsjednika Vladimira Putina, čime je zadala "veliki udarac" ruskom izvozu energenata, ocijenio je jedan energetski analitičar.

Indijski ministar za naftu, Pankaj Jain, rekao je da New Delhi "ne želi dotaknuti" nijednu robu iz projekta Arktik LNG 2 zbog zapadnih sankcija koje su nametnute Rusiji nakon Putinove invazije na Ukrajinu, a koje imaju za cilj naštetiti ruskim energetskih prihoda, koje su Sjedinjene Države još pojačale ovaj mjesec.

Putin je polagao velike nade u morske resurse nakon što je izgubio unosno europsko tržište plina koji je isporučivao plinovodima zbog sankcija i poteza ruskog predsjednika da pretvori gorivo u oružje, što je samo dodatno potaknulo zemlje da pronađu druge dobavljače.

Nakon velikih gubitaka, ruski plinski div Gazprom je smanjio proizvodnju, dok je plinovod Snaga Sibira 2 za transport ruskih plinskih resursa u Kinu još ‘na ledu‘ zbog natezanja oko cijene. No, pokušaji ruske državne tvrtke Novatek da ruski plin plasira na tržište kroz projekt Arktik LNG 2 za sada su propali nakon što je Jain prošlog petka poslao jasnu poruku. "Ne kupujemo nikakvu sankcioniranu robu", rekao je on.

Indijsko ‘hlađenje‘ zbog američkih sankcija

Energetski analitičar Tom O‘Donnell, koji živi u Berlinu, rekao je za Newsweek da je prebacivanje Moskve na povećanje izvoza LNG-a vrlo teško zbog sankcija. "Morali su znatno srezati jer ne mogu dobiti ni opremu za izgradnju ni brodove za transport", rekao je on. "LNG iz novog projekta Arktik LNG 2 bio je vrlo važan za Putina da bi mogao isporučivati u Indiju i Kinu", kaže on. "Budući da će Indija otpasti, ovo će biti veliki udarac".

image

Arktik LNG 2

Natalia Kolesnikova/Afp

Rusija planira utrostručiti svoj izvoz LNG-a do 2030. na 100 milijuna tona. Očekuje se da će ta zemlja igrati ključnu ulogu u energetskoj strategiji Indije, koja je izgradila i terminale za primanje goriva.

No, Indija se ohladila od ideje zbog američkih sankcija poslovnim subjektima i pojedincima u Rusiji zbog potpore ruskim ratnim naporima. Dana 4. rujna, State Department je pooštrio sankcije za projekt Arktik LNG 2, uključujući dva subjekta i dva broda povezana s pokušajima izvoza plina.

O‘Donnell je rekao da se SAD nisu protivile tome da Indija kupuje rusku naftu ako je cijena ispod gornje granice od 60 dolara koju je nametnula skupina zemalja G7 2022. godine, iako je Kremlj to zaobišao "flotom u sjeni", čije su veze s Moskvom skrivene.

"Logika je da nema zapreka za uvoz nafte, samo se morala uvoziti ispod gornje cjenovne granice", kaže ekspert. "U slučaju LNG-a iz LNG-a 2, riječ je o izravnoj zabrani uvoza, a to je nešto čemu bi se Indijci teško suprotstavili". "Čini se da su Amerikanci spremni nametnuti sekundarne sankcije. Već su počeli uvoditi sekundarne sankcije na brodove", dodao je.

Najveći kupac ruske sirove nafte

Indija je postala ključni trgovinski saveznik Rusije, koja je tražila druga tržišta zbog uvođenja sankcija. Postala je najveći kupac ruske sirove nafte iz mora od početka rata u Ukrajini, plaćajući energent po sniženoj cijeni u indijskim rupijama, dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata i kineskim juanima.

image

Narendra Modi i Vladimir Putin

Alexander Nemenov/Afp

Ipak, ovaj se trgovinski odnos suočava s komplikacijama. U ožujku je indijski operater Reliance Industries odlučio ne kupovati naftu utovarenu na tankere najveće ruske brodarske tvrtke Sovcomflot, nakon što je pogođen sankcijama. Druge indijske rafinerije odbijaju brodove Sovcomflota zbog strožeg nadzora ruskih naftnih poslova od strane banaka i američkih vlasti.

"Ruski izvoz nafte suočen je s dugoročnim strukturnim izazovima, budući da su rafinerije nafte i dalje meta ukrajinske vojske, a izvoz nafte iz te zemlje podliježe ograničenjima zapadnog režima sankcija", objašnjava Marcus Fishburn iz obavještajne tvrtke S-RM. "Ti izazovi dolaze u kontekstu slabljenja globalnog tržišta, a posebno usporavanja kineskog gospodarstva, ključnog tržišta za Rusiju", zaključio je Fishburn za Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 09:06